Úmyslně vytvářené problémy

03.05.2012 18:08

 

    K napsání této úvahy mne přivedl náhodný rozhovor s jedním člověkem nadávajícím na zlodějnu v této společnosti. A jak se kvůli tomu mají lidé zle. Z dalšího rozhovoru ale vysvitlo, že ten jedinec nemá v podstatě ani ponětí o čem vlastně mluví. On o tom někde četl, i když o tom pochybuji protože při čtení je třeba použít vlastní mozek, nebo to slyšel v televizi. Nejvíc mne „dorazily"“ jeho domněnky jak se česká vláda snaží potírat korupci. A moc se divil, že jsem pak o další debatu neměl zájem. Kdyby věděl jak o té marškumpačce smýšlím...
    Ale budiž, každý má právo na svůj vlastní názor, a problémy českou společnost opravdu tíží. Už dávno jsem ale přišel na to, že problémy se mnohdy vytvářejí  nejen proto aby bylo co řešit, ale že je někdo potřebuje. Tím označením „někdo“ nemám ani v nejmenším na mysli české vládní poskoky, ti na to nemají. A nechci ani tvrdit, že za problémy stojí nějaké „temné síly“. Opravdové jádro většinou bývá někde úplně jinde. Oni totiž si sami lidé problémy rádi vymýšlejí, či lépe řečeno sami vytvářejí. Velkou roli v tom hraje člověčí ego. Teče nám z nějakého důvodu „do bot“? Nebo jsme něco zpackali a nehodláme chybu přiznat? Není nic jednoduššího než vymyslet problém a získat vnějšího pozorovatele, který bude ten problém považovat za velmi důležitý. O něco složitější je pak upřednostnit tento problém před konkurenčním, vždyť vytvořit nějaký problém dokáže kdejaký trouba. A protože česká společnost sama sebe řadí k západním společnostem došlo vše tak daleko, že se z následného řešení problémů stala hotová věda.
    Mezi námi jsou tisícovky lobistů, různé skupiny hájící zvláštní zájmy, a podobní prodavači nářků, kteří tvoří a propagují problémy pro vlastní užitek. Roli v tom hrají hlavně peníze, a ne málo. Následně pak také televizní vysílací čas, politické výhody, či jiná privilegia příslušející všem obchodníkům se společensky přijatelnými emocemi. Jestliže by na Zemi přistáli nějací, situace neznalí mimozemšťané,  a sledovali by večerní televizní zprávy, nutně by nabyli dojmu, že se tento svět nachází v pěkné šlamastice. Ale ve skutečnosti tomu tak vůbec není. Dá se totiž tvrdit, že zhruba polovina uvedených problémů je uměle vyvolána. Ta druhá polovina by se pak dala napravit v podstatě ze dne na den, ovšem za předpokladu, že ego změní svůj postoj a ustoupí. A potom, pokud bychom zrušili na rok veškeré televizní vysílání, doslova s hrůzou bychom zjistili, že převážná většina problémů prostě zmizela, a tudíž by nebylo co řešit. Umlčením televize totiž odstraníme platformu, ze které jsou k nám různé postoje a názory šířeny a vnucovány. Není snadné si uvědomit, že vlády za pomoci médií neustále manipulují veřejným míněním. Málokdy si vůbec připouštíme pochybnost o tom, co nám média předkládají jako fakt. Naše společnost je založena na tichém přijímání předkládaného.
    Žádné vládě se však nemůže podařit lidmi manipulovat, pokud ovšem sami lidé ovládáni být nechtějí. Současné vlády jsou příliš zkažené, a proto stejně nemají z dlouhodobého hlediska naději na přežití. Jediná skutečná moc je moc lidí. Za vládou sice stojí armáda k její obraně, ale kdokoliv by ji opravdu chtěl k tomuto účelu použit, mohl by se dostat do vážných problémů. Viz jeden příklad. Když se Thatcherová v Angli pokusila o zavedení daně z hlavy, která by postihla všechny osoby s volebním právem, více než 50 000 lidí se vydalo do ulic a zapálili Trafalgarské náměstí. Teprve po tomto varování si britská vláda uvědomila, že by mohla padnout. Thatcherová byla odvolána a daň zrušena. Pouhý návrh této daně způsobil, že se lidé semkli k odporu. A vláda se dala před odvahou lidí na útěk, jak už to často bývá v případě zbabělých idiotů. Vzpomeňte si co se stalo třeba na Islandu..
    Nemějte pocit že jste bezmocní  Status quo čerpá svou sílu pouze ze skutečnosti, že není nikdo kdo by se mu postavil. Lidé se cítí izolováni, denně jsou jim vymývány mozky žvaněním o demokracii. V zájmu vládnoucí kliky je, aby lidé měli stále pocit bezmoci. K udržování tohoto stavu je zapotřebí lidi krmit neustávajícím proudem překroucených, ba přímo lživých informací, a subjektivních názorů. Lidé se musejí neustále topit v problémech, které vlastními silami nevyřeší. Vezměte lidem možnost rozhodovat a spoluvytvářet zákony, a stanou se apatickými. Ztratí zájem. To je ten klíč k manipulaci, kterou status quo užívá jako jediný účinný a fungující zdroj moci.
    Neustále dokola slýcháváme o zločincích a o dobrých lidech, kteří proti nim bojují. Vlády se snaží zmanipulovat sympatie lidí ve svůj prospěch. Automaticky se staví do pozice těch dobrých, kteří nás brání před zlem. Podvědomě tak posilují v lidech jejich uznání a souhlas. Největší sociální a duchovní křivdy páchané na lidech se pak lehce dostávají do pozadí, protože lidé jsou vycvičeni reagovat určitým způsobem. Proč by nedovolili těm dobrým lidem, kteří je chrání, aby jim vládli? Na srdci jim přece určitě neleží nic jiného než zájmy lidu! A i když je víra v dobro v lidech otřesena, budou dál lpět na iluzi, protože nemají žádnou jinou alternativu.
    Mozky byly promyty tak důkladně, že jakýkoliv odlišný pohled na věc nikoho vůbec nenapadne. Stali jsme se totálně pasivními. Naši dozorci musí národní ekonomiku manipulovat za pomoci deficitního rozpočtu, řízených cen a pracovních řádů. Jen tak se jim podaří vytvořit společnost, která veškerou svou energii vyčerpá bojem o vlastní přežití, a nemá už dostatek prostředků, času, ani síly napochodovat na sídlo vlády a zapálit je. Na rozdíl od Anglie to v Česku nehrozí, český člověk je navýsost spokojený. Jeden Olomoučák si dovolil přimalovat na bilboardy politikům tykadla, což je docela výstižné a inteligentní. Marškumpačka s ním nakládá jako by rozkradl půl republiky. Ten člověk přitom prokázal daleko větší intaligenci než celá slavná česká vláda dohromady. Je to, podotýkám, můj vlastní názor, vy můžete mít samozřejmě jiný...