Ta vědátorská marškumpačka...

22.12.2010 18:51

 

    Oficiální vědátorská grupa přes všechny oponentury stále tvrdí, že pyramidy a Sfingu v Gíze postavili staří Egypťané před asi čtyřmi tisíci lety.  Nebo ji má na svědomí starší, naprosto neznámá civilizace? A co vlastně víme o dějinách lidstva? Koncem 90. let minulého století, tedy v době, kdy to egyptští starožitníci ještě povolovali, si americký amatérský egyptolog John Anthony West při lezení po Sfinze povšiml že podstavec, na němž proslulý lev s lidskou hlavou leží, nese stopy vodní eroze. Zvláštní bylo že na okolních pyramidách, jejichž vznik je datován do stejné doby, nic takového k nalezení není. A zřejmě ani být nalezeno nemohlo, protože podle legend byly pyramidy obloženy jakýmisi deskami, snad mramorovými, které byly rozkradeny a některé posloužily na pozdější výstavby v Káhiře.

    O svém pozorování West informoval geologa Roberta Schocha. I když Schoch příteli Westovi moc nevěřil, vyrazili spolu do Egypta a tam byl Schoch nucen po důkladném zkoumání přímo na místě Westův názor potvrdit. Jenže...  Podle odhadů se voda v této dnes vyprahlé pouštní oblasti vyskytovala ve formě nějakých lijáků asi devět až šest tisíc let před Kristem! A Sfinga by tudíž musela být přibližně dvakrát starší než egyptologičtí „moudří“ vědátoři nařídili! Moc podivné! Musela by ji postavit nějaká civilizace, která oficiálně neexistovala! O níž vůbec nic nevíme! Prostě odkudsi přišla, vysochala Sfingu, možná postavila pyramidy, a zase tajuplně zmizela.

    Malí Egypťané se ve školách učí že jsou hrdými potomky stavitelů Sfingy a pyramid. Na tomto dědictví je založena celá filozofie a národní identita egyptského státu. Proto po zveřejnění teorie o vodní erozi, která fakticky přepisovala dějiny, zavládla mírně řečeno panika. A oba američtí badatelé byli z Egypta rychle v tichosti vyhozeni. Když pak v roce 1993 americká televizní stanice NBC odvysílala o nové teorii dokumentární pořad, odstartovalo to lavinu protestů. Do čela protestujících se postavil šéf egyptských „starožitníků“ Hawás a po jeho boku egyptolog Lehner, který je ve vědátorských kruzích kupodivu považován za největší světovou kapacitu právě na Sfingu. Lehner geologa Schocha obvinil z „ignoranství a necitelnosti“, čímž spor z profesionální roviny shodil do roviny osobní. A o jakýchkoliv faktech se odmítl bavit, což je pro politiku „nehodící se škrtněte“ naprosto typické. Na následné konferenci o stáří Sfingy se sešli Hawás, Lehner a Schoch. Havás s Lehnerem na konferenci Westa nepustili, protože prý „jako amatér nemá náležité akademické vzdělání“. Jinými slovy není takový idiot jako ti opuncovaní. Mezi ně patří i český, údajně přední egyptolog Vachala. Podle tohoto „odborníka“ to, co říkají geologové, není závazné pro egyptology. Filozofie jako ..... A tak Sfingu datují stále do doby čtvrté dynastie Ráchefa, podle vědátorských výmyslů údajného stavitele prostřední gízské pyramidy. I když je to zcela zřejmá debilovina. Kněží v oněch dobách zaznamenávali kdeco, možná i kdy šel faraon na velkou, ale o stavbě pyramid nikde není ani slovo...