Svoboda, volnost, bratrství...

09.10.2013 17:43

    Rétorika o demokracii je součástí procesu majícího za cíl přesvědčit občany, že občas i ty nepříjemné věci musí být provedeny jejich jménem, jako třeba bombardování cizí země, a dějí se vždy v zájmu demokracie. USA se přece zapojily do snahy zastavit šíření komunismu ve Střední Americe tím, co nejlépe ovládají - podporou demokracie. Hlavním cílem je svoboda, volnost, soucit, a porozumění... Lidé chtějí demokracii, mír, a možnost žít lepší a důstojnější život ve svobodě. USA přece chtějí konat jen dobro, ne připravovat lidi o život! Tyto formy propagandy jsou velmi rafinované, protože hrají na city občanů. Musíme přece zabezpečit návrat Kosovských uprchlíků do bezpečí! Bude třeba vyčistit minová pole! Znovu postavit domy zničené srbskými jednotkami, lidem bez domova zajistit jídlo a léky! Samozřejmě, že chceme pomáhat druhým!
    Tato sdělení propagandy v podstatě říkají: Nemyslete jen na sebe, Amerika nemůže být sobecká! Bombardování cizí země potom vypadá skoro jako laskavý čin, pro její dobro! Ozbrojené síly USA podnikly ve spolupráci se spojenci z NATO letecké útoky proti srbským jednotkám údajně zodpovědným za brutalitu v Kosovu. Je to v zájmu udržení našich hodnot, obrany našich zájmů, a podpory nastolení míru! Pro nastolení míru pohltily plameny i největší bělehradskou teplárnu... I nyní, kdy letouny mezinárodních jednotek útočily na Irák, má přednost mír před válkou... Pokud jsou mé motivy čisté, pak skutečnost, že zabíjím lidi, není důvodem ke znepokojení! Ba dokonce to může naznačovat, že mám pro zabíjení lidí velmi dobré důvody! Amerika a její spojenci svobody budou... nadále podporovat demokratická hnutí na Blízkém východě a jinde s konečným cílem vymýtit tyranii z našeho světa. Prezident s morálním kreditem a ušlechtilými motivy, ...který usiluje o mír a hledá veškeré možné způsoby jak zabránit válce... Takhle to vypadá navenek...
    Je v těchto podmínkách možné dosáhnout míru? Ať už je řeč o Johnsonovi, Nixonovi, nebo o současném prezidentovi, každý šéf exekutivy se dušoval, že miluje mír a nenávidí válku. Budujeme svou sílu abychom se ubránili agresi a zachovali svobodu a mír! Nikdo, přátelé ani nepřátelé, by neměli pochybovat o naši touze po míru! Spojené státy si přejí mír, chceme mír, usilujeme o mír... Všichni prezidenti v uplynulých padesáti letech lidi sáhodlouze přesvědčovali jak chtějí mír, a jak se chtějí vyhnout válce. Ve své prezidentské kampani slíbovali jak se zasadí o ukončení války takovým způsobem, aby byl nastolen mír. Dokonce i ve chvíli, kdy rozhodovali o útoku. Nixon se prý svého času dohadoval s Kissingerem: Pořád si myslím, že bychom ty hráze měli zničit teď. Kolik lidí by se utopilo, Henry? Kissinger: Tak 200 tisíc lidí by se mohlo utopit. Nixon: Ne, ne, ne, to je málo, raději bych použil atomovou bombu. Kissinger: To by bylo přehnané... Nixon: Atomová bomba? To by ti vadilo? Pro Krista, Henry, chci abys přemýšlel ve velkém! Pokud je na tom záznamu alespoň kousíček pravdy, pak tady máme očividný paradox. Prezident, který právě nařídil armádě rozsáhlou vojenskou násilnou a smrtící akci vzápětí prohlašuje, že je proti násilí a usiluje o mír. Respektuji váš idealizmus. Sdílím vaši starost o mír. Chci mír stejně jako vy.
    Problém tkví v tom, že válka se stane vlastně trvalou pokud je představována jako odůvodnění pro mír. Nemůžeme přece čekat na definitivní důkaz, který by mohl mít také podobu atomového hřibu! My lidé chceme věřit, že nejsme vystaveni propagandě vlád. Určitě že nejsme vystaveni propagandě, která se snaží zemi zatáhnout do válečného konfliktu, jako tomu bylo během přípravy invaze do Iráku. Saddám Husajn údajně získal značné množství uranu z Afriky, a tudíž není pochyb, že Saddám Husajn disponuje zbraněmi hromadného ničení. Zbraně hromadného ničení - Botulin, VX, sarin, nervový plyn... Irák a Al-Káida. Terorismus, kyber útoky, jaderný program, chemické a biologické zbraně, řízené střely, balistické rakety. Irák ale nemá zbraně hromadného ničení. Je to lež, vždyť Bush řekl, že Irák má zbraně hromadného ničení! Tony Blair řekl, že Irák má zbraně hromadného ničení! Donald Rumsfeld řekl, že Irák má zbraně hromadného ničení! Richard Butler řekl totéž! Spojené národy řekly totéž! Experti řekli totéž! Irák tvrdí, že to není pravda. Vyberte si komu budete věřit. Válečná propaganda byla v USA dovedena k naprosté dokonalosti, a stala se naprosto nezbytnou součástí mediální praxe. Bílý dům mával jakýmisi důkazy, že Saddám Husajn má zbraně hromadného ničení, jde prý o jasné důkazy. Saddám Husajn ukrývá arzenál zakázaných zbraní, a média bez přestání masírovala v ozvěnách veřejné mínění. Je to moc stará, jen oprášená praxe přivedená k dokonalosti. Vždyť je tak lehké oblbnout stádo...
    Saddám Husajn je ve spojení s Al-Káidou, Antrax, plané neštovice, špinavá bomba. Špinavá bomba! Husajn a Al-Káida mají společný cíl, obě strany bez rozdílu si přejí smrt Američanů! Což stádo za přispění většiny zpravodajství akceptovalo, až začaly řinčet zbraně a invaze se postupně stávala z hypotetické pravděpodobnou, a nakonec jistou. Bush prý dal Saddámovi lhůtu 48 hodin, buď se střelí do hlavy, nebo opustí zemi. Přesně tak. Saddám zvolil druhou možnost a scéna, jak jej tahají z jakési díry, byla jen divadýlko pro blbce... Bush dobře věděl, že Saddám žádný jaderný arzenál nemá, to se jen jeho petrolejářští šéfové potřebovali dostat k irácké naftě, a jinou možnost tehdejší Bushova administrativa neměla. Jen mi věřte, věřte mi... Ve skutečnosti budeme vítáni jako osvoboditelé! Představa, že bude potřeba několik set tisíc vojáků k zajištění stability v Iráku po Saddámovi, je značně nepřesná. Peníze budou pocházet z příjmů za ropu v Iráku, jak se řeklo. Domnívali se, že by to mohlo být kolem 12, nebo 15 miliard. Je to země, která skutečně může zaplatit svou vlastní rekonstrukci, a relativně rychle. Zastánci války od počátku tvrdili, že válka bude procházka. Američané tomu věřili, věřili těm, kteří je ustavičně klamali. Život bez víry asi není možný. Stádový pitomec nepřemýšlí komu dává svou důvěru, on je podobný našemu dědečkovi, a tak to musí být hodný člověk. A tudíž má jeho důvěru, byť by to byl prolhaný zlodějský grázl. Nepřemýšlí komu svou důvěru dává, a pokud takovým jedincům plnou důvěru dáme je možné, že sami sebe odsoudíme být oklamáváni znovu a znovu.