Roste nám ideální občan?

03.06.2010 15:22

 

 

    Máme to za sebou. Co? No přece volby! Že už jste to zapoměli? Já ne. Dva dny před volbami mi smazali dost obsáhlý web na ezin.cz. Pravda, byl zadarmo, nebo lépe řečeno za tři stovky na rok za navýšení prostoru. Jinak by mi asi zrušili prostor. Mám smůlu, není to poprve, ale ke smazání webu bez upozornění zatím „moderní“ cenzura nepřistoupila. I to o něčem svědčí...
 

    Co jsem provedl? Zabýval jsem se historií, tepal debiloviny vědátorů a občas jsem ale sklouzl do politiky. To když mne něco moc „nadzvedlo“. Napsal jsem o jednom politikovi, že se mi jeho nesmyslné jednání zdá jako jednání pitomce. A to se nesmí. Musíte chválit i tu největší debilovinu. Pak jste vzorný, ideální občan tohoto ministátečku. I přes tuto zkušenost mi to nedá. Četl jsem v Právu článek o studentských volbách po celé republice. Akci organizoval Člověk v tísni, údajně „humanitární“ organizace, která je známa svými politickými názory. Nevím sice je li smýšlení všech studentů bez rozdílu unisono stejné, přesto mne výsledky studentských voleb ohromily. Došel jsem k závěru, že  se nám rodí fungl nový kapitalistický člověk. Kdysi nám tvrdili že se rodí nový socialistický člověk. Omyl - nový člověk bude kapitalistický. A jaký to bude člověk? Či nadčlověk? Hitler se kdysi jakéhosi nadčlověka bál, budeme se bát také?

    Získat nějaký názor znamená pracně probrouzdat spoustu dostupných materiálů. Nejen ze zpravodajských serverů, ale v podstatě ze všech zdrojů v této zemi existujících. Tedy nejen těch povolených. A denně přečíst také alespoň dvoje, nebo raději troje noviny. A k tomu být hodně na internetu. A nečíst jenom politiku, ale sledovat i ekonomiku, včetně burzovních indexů, kterým snad normální smrtelník ani nerozumí. V neposlední řadě přečíst si programy všech kandidujících stran. Když to všechno jedinec zvládne, může se třeba stát i příznivcem ODS. Nic proti tomu, líbí se mu jejich program a došel k závěru, že v něm nemají žádné blbosti. Nechtějí zvýšit daně lidem pobírajícim plat hrubo přesahující  sto tisíc korun, vždyť není dobré trestat přehnaně vysokou, 38% daní (všeho) schopné lidi. I patnáct procent z jejich platu je obrovská suma! Spolu s tím samozřejmě vědí, že pokud se nezvýší daně, tak přelezeme bájných 1 bilion 230 miliard schodku, což znamená katastrofu, která přijde zřejmě už v příštím roce. Jenže ODS, na rozdíl od ČSSD, představuje řešení. Údajně inteligentní jedinec si myslí, že sociální demokraté vsází na populistické věci. Vždyť jejich požadavek na zvýšení důchodů je naprosto zřejmě „nesplnitelný populistický krok"! Co by pak zbylo na ještě potřebnější?

    Obávám se že to není normální. Takový postoj studenta lze považovat za autistický. Kdo neví co to je vězte, že zájmy takového jedince neodpovídají vyspělosti jeho věku. Je mi ho strašně líto, vždyť nepozná žádné radosti obyčejného studenta, který si navíc s řadou svých „obyčejných“ vrstevníků nerozumí. A protože takový jedinec ztratil zpětnou vazbu, jsou jeho názory takové jaké jsou. Z našich médií ostatně ani jiné získat nemohl. Je to otřesné jak naše média lámou charaktery. Podle jejich názoru však vytvořili dokonalého občana. Občana, jakého si přejí mít. Občana, který je pravicový, věří všemu co napíšou, a hlavně o ničem nepřemýšlí. Stačí mu co si přečetl, a to je svaté. Takoví bychom měli být všichni. Hlavně nepřemýšlet!

    „Myšlení bolí“ říkával Masaryk a je to pravda. Svět není, a ani nemůže být jednobarevný. Každý máme své názory, a každý je má podle svých vlastních zkušeností trochu jiné. To je ale špatné – to se musí vymýtit! Česká média pro to udělají všechno. Člověk by mohl říci kašlu na to, co se o to dále starat. Jenže ono to jaksi nejde. Studentské volby nám jasně ukázaly, že vymývání mozků v Česku dosáhlo dokonalosti. Dennodenní propaganda českých médií může slavit úspěch. Naše mládež - naše budoucnost – je přímo demagogicky pravicová. Převládá mezi nimi názor, že volby jasně vyhrála TOP09 a ODS. Socdemákům přisoudili, asi v rámci jakési pokřivené objektivity, horko těžko 3 - 5% hlasů. A komunistům ještě méně. Ale ne všichni studenti patří do stejné sorty – svědčí o tom hlasy pro pirátskou a dělnickou stranu. Což dohromady tvoří asi pětinu voličů. To jsou možná ti chytřejší, disponující doposud i přes masivní vymývání mozku vlastním názorem.

    Proč by se jim tedy výsledek voleb neměl líbit? Vždyť je jim všechno jasné! Až na tu jejich duševní úroveň! Jsem mladý, zdravý, a mladý a zdravý budu pořád. Zdravotnictví nebudu potřebovat, nezaměstnaný taky nebudu, do důchodu nepůjdu. Tak co je mi do těch socek! Ať si klidně chcípnou! Nelze nevzpomenout na „podnikatele“ Bláhu, který se na stránkách BL už dopředu těšil až po vítězství ODS začnou lidi chcípat na schodech nemocnic. Až se mladí dostanou k moci bude to realita.

    Obrovskou útěchou alespoň pro mne je, že se té doby nedožiju. Bojím se totiž, že názory těch mladých se hned tak nezmění. Jenom krutá realita je může změnit. Úplně stejné názory měl i syn mého souseda než před půl rokem ztratil práci a novou nemá šanci získat. Volil najednou komunisty. Smutné probuzení mladého pravičáka a nepřeji těm druhým  aby zažili totéž. Jít volit z prava nalevo ale není řešení. Jestli se najde ještě někdo „nevypláchnutý“ a jen trochu myslící, jedinou cestou je návrat k sociálnímu cítění, k soucitu s těmi co už nejsou mladí. Které po letech jakékoliv dřiny trápí nemoci a jdou do důchodu. Uvědomit si starou pravdu: co jsme dnes my, budete jednou i vy. Pak vás potěš pánbíček. A jestli mé názory vadí i na tomto blogu, pak mi před zrušením dejte alespoň vědět...