Podivuhodné mayské kalendáře

21.08.2010 08:33

 

    Docela by mne zajímalo, pro kolik lidí je toto povídání stejně zajímavé jako pro moji maličkost. Přesto jsem se odhodlal podělit se o další poznatky s jinými. Ani zdaleka tím nesleduji senzace, ani si nenechávám za přečtení článků platit. I když dnešní stav společnosti myšlení a dobročinnosti ani v nejmenším "nenahrává". A já se navíc stavím do šiku zarytých odpůrců protagonistů, navozovatelů tohoto stavu. Už mi v rámci "moderní cenzury" smazali jeden web, předtím, ten první, mi zablokovali. Napotřetí mne asi už buď "očipují", nebo půjdu do nějakého koncentráku.

    Pokusme se ale pokračovat v předchozím povídání. Prostými výpočty jsme se dostali "na dostřel" k "posvátnému" číslu Mayů. Počítejme dál. Pokud od tohoto čísla ubereme rok poslední katastrofy, dostaneme se do naší éry: 11 808 – 9792 = 2016. Tento jednoduchý vypočet však nestačí pro získání byť malé jistoty. Na druhou stranu je úplně jedno máme li zahynout v roce 2012, nebo 2016. Jedno je to samozřejmě z pohledu prostých lidí. Tento rozdíl by ale mohl být velmi důležitý z hlediska času na ukrytí artefaktů této civilizace. Něco jako je "banka" semen všech rostlin, která už existuje v Norsku. Zachránit alespoň něco z civilizace pro ty nepočetné, kteří případně přežijí. I když asi nic moc kloudného po nás nezůstane.
    Klíčem k přesnému určení data katastrofy by měla být planeta Venuše. Prastaří Egypťané, a zvláště Mayové, bedlivě  pozorovali Venuši a věděli o ní v podstatě vše. O důvodech dnes panují jen dohady. Věděli i to, že hvězdný oběh Venuše je 584 dní, což je další "svaté" číslo Mayů. Čislo ten přídomek "svaté", nebo "posvátné", dostalo až od různých "umělců" dnešní civilizace. Pro prastaré Maye posvátné nebylo, bylo naopak velmi důležité. Doba průchodu Venuše zvěrokruhem činí zhruba 225 dní. Mayové tato čísla vydělili a výsledek násobili 20 hvězdnými oběhy planety. Dodnes pořádně nevíme proč to dělali ale domníváme se, že příští katastrofa by mohla být spojena s koncem některého z dvaceti hvězdných oběhů Venuše. Výsledek početní operace 583,92(přesný hvězdný oběh Venuše),  děleno 224,584(přesný průchod Venuše zvěrokruhem) x 20(počet oběhů) = 52, což je další "svaté" kódové číslo Mayů. Pokud vědátoři dobře porozuměli dostupným mayským záznamům, pak by Mayové byli přesvědčení o tom, že jen v posledním roce násobku čísla 52 může dojít ke katastrofě. V roce 2012 by tak patrně mělo plynout dvěstě dvacáté sedmé období čísla 52 od roku 9792 před Kristem.
    Ignoruji komplikované zdůvodnění a pokračuji. Číslo 52 podělili číslem 12 960, což je polovina precesního oběhu, a vyšlo 0,004012345. To je vlastně velikost korekce Venuše. Těch 20 období Venuše odpovídá 32 zemským rokům (20 x 584 : 365). Během 11 808 let uplyne přesně 369 hvězdných period Venuše, počítáno v zemských letech (11808 : 32). Protože se tato událost stala na konci července 9792 před Kristem, je přidáno k číslu 11803,4 a ejhle co nám vyšlo? Tím jsme se dostali ke "svatému" číslu 11 804. Tedy k roku 11 804, což je poslední rok kalendáře Mayů! V prosinci 2012 ukončí Venuše 20. hvězdnou periodu a podle tvrzení současných vědátorů se sejdou čtyři charakteristické faktory: pozice Venuše, postavení Orionu vůči Slunci, maximální intenzita aktivity Slunce, a pozice Orionu vůči souhvězdí Blíženců. Podle výpočtů prehistoričtí astronomové došli k závěru, že v době poslední katastrofy Venuše zaujímala stejnou hlavní pozici na pozadí souhvězdí Orionu a Blíženců. Sama Venuše asi nemá valný vliv na dění na Slunci, na to je moc malá planeta, ale její charakteristická pozice ve dvacáté hvězdné periodě je považována za varování, znamení.
    Jak to vypadá dnes? Souhvězdí Orionu i souhvězdí Blíženců jsou již pomalu na svých místech. Zhruba 187-leté období aktivity Slunce je téměř v kulminačním bodě a Venuše směřuje v dráze neúprosně ke své pozici. Ke stejné pozici, jakou podle záznamů měla mít v roce 9792 před Kristem. Přesné výpočty oběžné dráhy Venuše dřívějšími astronomy ukázaly, že zaujme tuto pozici, stejně jako naposled, zhruba uprostřed éry Lva. Od poslední katastrofy dne 27, července 9792 uplyne 11804 roků. Podle dnešních výpočtů by to mělo nastat 22-23 prosince 2012. Konec kalendáře, rok Apokalypsy. Proto to číslo bylo pro pozdější Maye svaté, tak jim to patrně nařídili jejich předkové. Ať už to byl kdokoliv! Zanechali po sobě nesmrtelný odkaz civilizace z doby před tisícovkami roků. Jedna malá naděje by tu ještě byla. Rok 2012 podle nynějšího kalendáře možná vůbec nemusí odpovídat mayskému konečnému roku. Oni si totiž církevníci dělali s kalendářem co chtěli a přizpůsobovali si jej především podle svých vlastních potřeb. Tedy tak, aby se hodil především do jejich krámu. Těžko říci nakolik brali v potaz nějakou návaznost. To je ale jen těšínské jablíčko.