Orwell by se divil

03.05.2012 18:13

 

    Žijeme ve světě nápadně se podobajícímu slavnému románu George Orwella „1984". Jediný rozdíl je v tom, že Orwell vylíčil Velkého Bratra, který všem vládne, jako brutální a ignorantskou sílu, kterou není těžké nenávidět a pohrdat jí. Orwell však nemohl mít ani tušení o masové psychologii, subliminálním programování, umělé výrobě společenského postoje, ekonomické manipulaci, a o všech dalších tajných špehovacích technikách, které jsou v dnešní době běžně užívány k ovládání a  izolací lidí. Orwell by si ve své době těžko dokázal představit současný systém, neboť je mnohem dokonalejší než všechno co ve své době poznal...
    Je třeba si uvědomit, že nejsme pod dozorem státu, jsme pod celosvětovým dozorem. Většina vyspělých zemí spojuje dohromady své databáze, takže je dnes například možné vyslídit kohokoliv kdekoliv. Nemůžu ale stále pochopit, k čemu to všechno vlastně je? Nevím jak je to v Česku, ale v západní Anglii údajně existuje pozemní stanice, která odposlouchává všechny mobilní telefony v celé Británii. Stanice patří Američanům. Nevím proč britská vláda dovolí Američanům odposlouchávat mobilní telefony svých občanů, je to zcela absurdní. Snad aby mohli říci, že to nejsou oni, ale Američané kdo telefony odposlouchávají. Nedivím se, že lidé jsou tím znechucení. Spojené Státy samotné disponují nejdokonalejším špionážním systémem na světě a většina je využita na sledování svých vlastních občanů. Od roku 1994 jsou některé databáze propojeny i se státy v zámoří, třeba se Singapurem. Vládní úředník v této zemi si může vyhledat ve svém počítači zda třeba jistý občan v Arizoně letos zaplatil svou daň z nemovitosti.
    Příliš mnoho zůstává lidem utajeno. Nejhorší na tom je, že všechny tyto vynálezy se tváří jako by měly racionální a logický základ. Lidé jsou dál drancováni, okrádáni, a systém dál pomáhá nafukovat lidská ega. Je to nejlepší způsob jak je obalamutit. Odeberou vám vaši osobní svobodu a většinu vašich peněz. Jste ale velice důležití a velice jedineční. Uzákoní tedy, že vám vaše důležitost zůstane, a vy jim za to na oplátku přenecháte svou moc.
     Jak se vytváří veřejného mínění? Když půjdete po ulici a začnete vykládat lidem, že jejich země je vedená bandou zkažených megalomanů zaměřených hlavně na vlastní prospěch a moc, jen málokdo vám beze zbytku uvěří. Možná budou trošku nadávat, ale většina lidí považuje svůj národ a jeho instituce za svaté a dobré. Nevšimnou si, že oni sami jsou zcela bezmocní. Národní vědomí nakažené propagandou zachvátí postupem času otrava do té míry, že nebude schopno jí dál odolávat. Lidé začnou věřit v realitu, která jim byla vybrána jinými. Tato realita, vládní manipulace a vedení, začnou být vnímány jako něco nevyhnutelného, jako součást zachování rovnováhy. Lidé se ocitnou ve stavu, kdy pro ně nebude možná ani pouhá představa odlišné reality. Vláda dál přesvědčuje lidi o své důležitosti a zároveň rozděluje peníze, které jim předtím vzala. Tím je proces výroby veřejného mínění završen.
    I výroba krize je nedílnou součástí ovládacího mechanismu. Status quo tím získá právo prohlašovat, že všechno ví nejlépe. Takový systém dovoluje jednat bez omezení, neboť sám sobě uložil moc rozhodovat v mimořádných situacích. Ostatní lidé samozřejmě nic nenamítají, jsou naopak rádi, že mohou přenechat zodpovědnost na úřadech. A tak umělá krize zároveň slouží ke spokojenosti mas. Nakonec se celá realita pokřiví pod vlivem propagandy. Začne odrážet negativní vlnění, které je nám předkládáno jako pravda. Možná pro vás nebude snadné tento proces rozpoznat, zvlášť pokud jste se nad ním nikdy do hloubky nezamýšleli. Nejdůležitější je pro status quo v lidech pevně zakotvit pocity viny a povinnosti. Tato psychologie nutí k zavázanosti, neboť každý se přece musí obětovat pro společné dobro. Zní to ohromně, ale má to háček. Z plodu obětí není posíleno společné dobro, ale společné zlo.
    Protože lidem byla odebrána moc, není v jejich silách jednat, nebo pokusit se vlastní situaci napravit. To dokáží jen ti, kteří moc mají. Lidé s odlišným názorem jsou donuceni k pocitu provinění. Soustavně je nám podsouváno, že nevládneme nad svým osudem. Jinými slovy do hlavy je nám vtloukána lež o tom, že jsme pouhou obětí náhody, naprosto bezmocní a proto nuceni zůstat pod ochranou a milostí úřadů. Žijeme ve feudalismu zahaleném do současného psychologického triku. Celý manévr je ovšem tak dobře maskován a do lidí vpravován převážně subliminálně, že jej málokdo odhalí. Nabídněte lidem záruky, ochranu, bezpečnost, a zvyknou si na to jako na heroin. Jejich ego již bez toho nemůže být. Další důležitou položkou pro ego je důležitost, která povzbuzuje jako kokain. A naopak izolace je jako Valium, dělá lidi poslušné a krotké. Bezmocní lidé, mentálně nadrogovaní propagandou, se postupně vzdají zodpovědnosti za sebe samé a často se zdrogují opravdu. Nechcete-li být ovládáni statusem quo, zamořováni skrytě strachem a mít zkalené myšlení, existuje jediná cesta. Vymanit se z vlivu masmédií. Mám na mysli hlavně komerční televizi, rozhlas a hlavní deníky. Vím, je to utopie.
    Já s oblibou brouzdám internetem po cizích servrech, protože se z nich obvykle dozvím mnohem přesněji co se děje v mé vlastní zemi. Mám hlavně na mysli události v domácím tisku cenzurované a pro čtenáře upravené.. Zkrátka události nepřitakávající oficiální politice jsou z masových médií vynechávány. Myslím, že alternativní tisk hraje důležitou úlohu. Pomáhá lidem přijít na alternativní myšlenky a sjednocuje je při hledání řešení sociálních problémů. Propaganda a špína se k nám dostává z hlavně masových médií. Vyřaďte je ze svého života a budete svobodní. Je to dobré cvičení, které vám napomůže stát se spokojeným člověkem s příjemnou náturou a optimistickou životní filozofií. Pokud jste se na duchovní cestu již vydali, jistě najdete mnoho hledisek, ve kterých se bude váš názor rozcházet s celým tím mediálním nesmyslem a s postojem ega. Nekonečné hledání vlastní důležitosti, které jde ruku v ruce s materiální nenasytností, vám začne připadat bezvýznamné a nezajímavé. Možná se vás někdo snaží přesvědčit o tom, že nemůžete řídit svůj vlastní osud. Řekněte mu, že to možné je. K rozhodování o vlastním životě nepotřebujete nikoho, jedině vnímavost a energie jsou k řízení vlastního života nezbytné.
    Žádná světová krize se nekoná a jediná krize, kterou teď procházíme, je krize ega. Bude ovšem nezbytné přehodnotit několik názorů, které popisují přirozeně se měnící podmínky a dávají jim nálepku krize. Představa ega, které nikdy netrpí emocionálním neklidem, či zhoršujícími se podmínkami, dokonce ani když se do nich dostalo vlastním přičiněním, je holý nesmysl. Tato představa totiž ochromuje schopnost sebepozorování a brání učinit nápravná opatření. Posiluje v nás pocity pouhé oběti...