Nevěstku ve snu viděti

13.09.2013 18:37

    Jelikož byly prostitutky běžnou součástí antického života není divu, že pronikly do různých přísloví a knížek lidového čtení pro zábavu. Ušetřeny nezůstaly ani snáři. Podle antického snáře znamenal sen o nevěstce štěstí, pokud se však dotyčnému zdálo o místnosti kde se řemeslo provozovalo, význam byl opačný.
    V Artemidorově snáři je psáno: „Stýkati se s veřejnými dívkami v nevěstinci znamená jakousi malou hanbu a jakési nepatrné vydání, neboť člověk se stydí a podle toho má s tím také útraty přiblíží-li se k těmto bytostem. Naproti tomu znamenají ony při každém podniku něco dobrého, neboť bývají také nazývány obchodnicemi a vzdávají se bez odporu. Dále je dobře vstoupí-li člověk do nevěstince a vyvázne odtud se zdravou kůží, neboť nemůže-li odejít, je zle. Tak znám člověka kterému se zdálo, že vešel do nevěstince ale nemohl pak odtud odejít, až po několika dnech zemřel když vyplnilo se vidění následkem nějaké vnitřní souvislosti. Neboť nevěstinec jako hřbitov je nazýván místem společným, a mnoho lidského semene přichází tu nazmar. Podobá se tedy toto místo smrti způsobem velmi přirozeným. Kdežto ženy nemají nic společného s místem svého pobytu, neboť samy o sobě znamenají věc dobrou, jen místo nikoli. Přináší to tedy větší štěstí zříme-li ve snu nevěstky kolem se potulující. Dobré znamení dávají také dívky krámské, ať je vidíš něco prodávati, nebo brát odměnu za lásku a jich užívat. Zdá-li se ti, že používáš neznámé ženy, znamená to pro tebe zvláště šťastný zdar v podnikání je-li krásná, milá, bohatá, pěkně oblečená, zdobená zlatými náhrdelníky a nabídne-li se sama. Je-li to však stará, protivná, ošklivá coura v hadrech která činí drahotu a nechce se vzdát, znamená to opak toho co znamenala předešlá. Je totiž třeba neznámé ženské považovat za symboly obchodů které ten, jemuž se o nich zdálo podnikne. Podle toho tedy jak ženská vyhlíží a chová se, povede se také obchod toho kdo měl sen.“
    (...) „Kdosi měl sen, že vidí svou ženu oblečenou do purpuru sedět před nevěstincem, a vyložili jsme mu sen nikoli podle šatu, nebo sezení, či něčeho podobného, nýbrž podle nevěstince. Ten člověk byl totiž celník, jeho řemeslo bylo tudíž bezectné a my považujeme řemeslo, nebo zaměstnání snícího, za jeho ženu.“
    Příznivý výklad snu, v němž figuruje nevěstka, se udržel poměrně dlouho a je znám i ze středověkého Německa, Anglie a Francie. Co říká současný snář? Nevěstinec navštíviti - budeš zostuzen a potupen, tvá čest tím velmi utrpí; v něm nevěstku viděti - dej pozor na lidi ze špatné společnosti. Co se týká nevěstince, tento výklad se v podstatě neliší od toho antického, co by však mohlo znamenat samotnou nevěstku viděti bohužel ve snáři nenajdete.
    Římané zosobňovali prastará božstva plodnosti v podobě nevěstek Lupa, Acca Laurentia, a Flora. K jejich poctě se slavily každoročně lupercalie, laurentinalie, a floralie. Při těchto slavnostech vystupovaly nahé nevěstky. K hlavním božstvům, která byla v souvislosti s prostitutkami oslavována, patřily Venuše a Afrodita. Také Dionýsovy slavnosti se konaly za přítomnosti hetér. Při slavnostech, spojených nějakým způsobem s kultem plodnosti, byly nevěstky vždy vítány. Z jiných slavností, zejména z velkých mysterií, však byly vyloučeny. Našly se ovšem i výjimky, které se díky svým stykům s vlivnými státníky účastnily i těchto jinak jim zapovězených slavností.