Neslavná budoucnost...

17.10.2011 13:52

    Vážení, ať už si myslí kdo chce co chce, existují neklamné příznaky, že veškerá „moderní“ společnost jde k čertu. A už nejen že se zdá, ale bude patrně holou pravdou, že kapitalistický systém nemá daleko ke svému zániku. Až se zhroutí systém, lidské stádo se bude kompletně ptát co má dělat dál...
    Nepřemýšlející stádo, kojené jak ujišťováním politiků, tak i televizí a dalšími médii, si zřejmě ani v nejmenším neuvědomuje, že veškeré proklamace politiků jak mají vše pod kontrolou, je jedna velká, navíc bohapustá lež. Obrovskou lží je rovněž tvrzení jak úspěšně jsme zdolali krizi. Ti, kteří to tvrdí, jsou buď nevědoucí blbci, nebo lžou záměrně. Pomineme li české mediální bláboly, pak na mnoha cizích webech se objevily celkem dobře podložené úvahy, že krize si vzala oddechový čas, během kterého její vyvolavatelé musí vyřešit nečekané obtíže. Obtíže, které nebyly v plánu, a dost nabourávají pokračování „přestavby“ světového společenství. Média, která jsou mimochodem regulována politiky, nám budou dál předávat obraz, který nás má uspokojit a ukolébat v domnění, že nějaké vládní škrty a omezení nás můžou zachránit.
    Jenže tento systém je na pokraji zhroucení, je to konec kapitalismu, konec konzumního životního stylu a konec zdánlivě nekonečných přírodních zdrojů. Zdá se někomu toto tvrzení příliš troufalé? Jsem si přitom vědom toho, že když jsem něco podobného publikoval někdy v roce 2008, mnozí mě považovali za šílence a mazali mi web. Toto tvrzení je ale plně založeno na nezpochybnitelných faktech. Už není možné dál lhát a donekonečna přesvědčovat lidi jak všechno bude jako dřív. Nic jako dříve nebude, protože jsme překročili spotřební limit a patrně poprvé v historii je více produkce než samotné lidské práce. Banky houfně kolabují! Proč? Protože obchodovaly s neexistujícími, čistě virtuálními penězi. I tomu největšímu blbci by mohlo být jasné, že pokud systém stojí na penězích, pak ty peníze musí mít nějakou reálnou hodnotu! Nelze přece aby systém fungoval na něčem, co existuje pouze v imaginární podobě! Chcete nějaké důkazy? Bankrot Islandu, Řecka, blížící se bankrot Irska, Španělska, Itálie, Portugalska a Belgie. Obrovsky, ba přímo nezvládnutelně zadlužené USA, Japonsko a další státy, které jsou na Spojených státech plně závislé.
    Není možné hovořit jen o krizi bankovního sektoru, je to všeobecná krize kapitalismu založeném na nekonečném růstu. Už to tu zřejmě v minulosti bylo, příliš mnoho technologií a strojů nahrazuje lidskou práci. A protože jde o kapitalistický systém, důsledkem je příliš velká nezaměstnanost. A rovněž příliš mnoho výrobků, které nejsme schopni spotřebovávat, protože na ně nemáme dost peněz! A když firmy na své výrobky nemají odbyt, tak mají obrovské ztráty a nemohou zaplatit astronomické částky za energii pro stroje a dopravu. Lidí, kteří mají práci a tudíž alespoň určitou možnost kupovat výrobky, rapidně ubývá. Tato schopnost kupovat je nahrazována donucováním zadlužit se bez ohledu na to, zda v budoucnu jedinec bude mít možnost dluh splácet. K tomu přibývají i možno říci falešné hypotéky založené na virtuálních penězích, které nejsou ničím kryty. Důsledek? Lidé přicházejí o domovy a mají tak šílené dluhy, které jsou prakticky nezaplatitelné. K tomu je čím dál vyšší nezaměstnanost a je jen otázkou času než se tento podvodný systém nadobro zhroutí.
    Co bude následovat? Pokud se lidé rychle neprobudí, v praxi dojde k naplnění vtipu o potápějící se lodi, kde na horní palubě probíhá nevázané veselí a o neustále se zvětšující díře v lodi nikdo nechce nic vědět. Až to pomalu začne být zřejmé i nahoře, lidé se rozdělí na několik skupin. Jedna skupina bude zatvrzele tvrdit že se vlastně nic neděje, a bude dál pokračovat ve snění svého života. Druhá skupina začne ihned šílet a bláznit, nebo je popadne obrovská zlost a agresivita. Celou dobu jste nám lhali a my jsme vám věřili! Jsou to ti lidé kteří půjdou do ulic, budou demonstrovat a ničit poslední zbytky materiálního světa. Někteří budou útočit na jiné lidi a snažit se za každou cenu zachránit poslední zbytky mamonu. Najdou se však i tací, kteří se ani tak nesnaží o svou záchranu, jako o nalezení viníků kteří jim lhali jak je kapitalismus nezničitelný. Pak tu bude ještě malá skupina lidí zachovávajících klid a snažících se najít, nebo vyrobit záchranné čluny. Tito lidé totiž pochopili, že zlost a násilí je nezachrání. Rozpoznali, že je čas zahodit všechno to staré harampádí, majetek, předsudky, a zachránit si holý život.
    Není žádnou tragédií když něco starého končí a uvolňuje místo vzniku něčeho jiného, možná lepšího. Hromadění mamonu, a z toho plynoucího vytvoření konzumního náboženství, trvalo už příliš dlouho. Z historie je možné vysledovat všechny příznaky předcházející zániku každé velké civilizace. Na základech ze shnilého dřeva nelze stavět dům sahající obrazně až do nebe. Takový dům nebude, a ani nemůže stát příliš dlouho. Je to naprosto jednoduchá matematika, kterou pochopí i malé dítě! Jen čeští rádoby politici nejsou schopni přiznat, nebo dokonce pochopit, že když je systém založený na nekonečném hromadění reálně neexistujících peněz, musí brzo padnout. A to se dnes děje! Je konec, hra skončila, i když se všelijací vychytralci budou neustále snažit označovat tento fakt za nesmysl. A tvrdit že systém jede dál! Možná tomu dokonce sami věří, jenže fyziku a matematiku nelze obelhat. Hodíte li kámen do vzduchu, musí zákonitě spadnout na Zemi, 1+1 je vždycky 2. Můžete to popírat a vyvracet jak chcete, vždycky se však dostanete ke stejnému výsledku.
    Účelem tohoto povídání není malovat nějaký děsivý scénář budoucího dění. Faktem nicméně zůstává, že bychom se měli připravit na cokoliv, ať už to bude dobré, nebo zlé. Jen doufejme, že z této bezpochyby bolestivé reformace vznikne něco natolik lepšího, že to bude impulz pro novou éru. Takovou éru, ve které se lidé probudí a již spolu nebudou soupeřit a nenávidět se, ale naopak spolupracovat a vzájemně vytvářet plnohodnotný vztah. Příliš dlouho jsme válčili, zabíjeli se navzájem, vraždili, plivali na sebe špínu, záviděli jeden druhému. Nemalou zásluhu na tom mají i církevničtí „pastýři“! Díky jim je v podstatě celá společnost založena na jakémsi  vymyšleném prvotním hříchu až máme pocit, že celý život je trest a my musíme trpět. Je to jen dogma, které nás donutili naučit se nazpaměť jako básničku, kterou dokážeme odrecitovat i kdyby nás probudili uprostřed noci. Naše názory jsou notně zdeformované a my jsme se celý život učili tomu věřit. Až jsme dospěli do takového stádia, kdy jsme to nejen přijali, ale jsme dokonce ochotni to bránit a třeba kvůli tomu i zemřít v nějaké nesmyslné válce. Když se někdo pokouší nad tím zamýšlet zjistí, že je to na hlavu a pokud nechce úplně zmagořit, musí to co nejdříve skončit. Snad nám to jednou potomkové přičtou k dobru. Ono totiž těm přemýšlejícím třeba nepoleze do hlavy jak je možné mít na jednu stranu plnou hubu lásky, přátelství a porozumění, když v protikladu konáme většinou jen nenávist, podrazáctví a egoismus. Ti naši předkové byli magoři, to si zákonitě pomyslí každý, jen trochu myslící potomek. Což je asi zákonité, my bychom přece řekli neandrtálci...