Nemístný optimismus...

04.10.2013 17:18

    Nevím, ale spousta myslících lidí se bojí, že ropa dojde dříve než si mnoho lidí myslí. Jestliže je těžba dnes na vrcholu, tak už je více jak polovina vytěžena. Možná, že vyvinou lepší způsob jak vytěžit i zbytky. Možná mohou těžit, ale těžko to bude rentabilní kvůli stále se zvyšujícím nákladům. Ale stejně budou těžit jen dokud nedojde, to je stará obscese, posedlost „ropných" lidí. Jsme blízko vrcholu, jsme na vrcholu, už klesáme? Jsme tady. Jsme blízko. Přecházíme. Nikdo nic neví. Zkouší si brát příklad z průběhu těžby v USA. Ropný průzkum pokračuje rychlým tempem, Kalifornie, Oklahoma, Texas. Miliony lidí nachází a těží stále novou ropu. Amerika byla největším producentem ropy více jak století. Nikdo nezaznamenal vrchol. Ve dne v noci, den za dnem, stejný pohyb nám přináší pokrok 24 hodin denně. Buduje národ, zajišťuje bezpečnost, chrání budoucnost Ameriky. Když ne všichni, tak většina geologů věřila, že to bude trvat navždy. Posledních padesát let doktor Hubbert přednášel na univerzitě o energetických zdrojích a již před dvaceti lety upozorňoval, že USA pravděpodobně dosáhnou maxima těžby ropy za 10 až 15 let. Musel opustit svou profesi, pronesl tak směšné tvrzení! Optimisté říkali: „Nesmysl, za každý spotřebovaný barel nacházíme šest nových! Ropa nikdy nedojde." Hubbert si uvědomil, že objevování vyvrcholilo v roce 1940, a pak začalo klesat. Z toho usoudil kolik ropy je asi v USA celkem.
    Objevování začíná rychle stoupat, ale pak začne klesat, protože je čím dál tím méně co nalézt. Produkce je další podobná křivka, ale nutně posunutá. Ropu musíte nejdříve nalézt, a až pak ji můžete těžit. Vrchol produkční křivky je dnes nazýván Hubbertův vrchol. Jestliže jsme vytěžili 50 miliard barelů a máme 100 miliard barelů pod zemí, kdy nastane nedostatek? Hubbert v té době odhadoval, že USA bude na vrcholu za 10 až 15 let. V roce 1970 bylo jasné, že nastane vrchol přesně jak to předpověděl. V roce 1975 dosáhla produkce ropy v Americe vrcholu na 10,2 mil. barelů za den, a cena ropy vyletěla vzhůru. Nastala honba v hledání a odkrývání ropy. Za 10 let poté umisťovali již čtyřikrát více ropných věží než před vrcholem, a produkce přesto klesla z 10,2 na 6,9 barelů. Nezní to nevyhnutelně nelogicky, když 30 let spali na vyvřínech a nenašli žádné další větší naleziště. Poslední velké objevy byly Aljašská ropa, sibiřská ropa, severomořská ropa. Data objevů jsou 1967, 1968, 1969. Objev ropy v Severním moři byl obrovským překvapením, nikdo to nečekal. Pak přišla k moci slavná lady Thatcherová a vyhlásila: „Potřebujeme iniciativu, elán, nadšení, a tak." Tak se stalo, že každý začal těžit ropu jak nejrychleji to zvládal.
    Ale je to obrovská ironie. Čím lépe pracujete na těžbě ropy a plynu, tím vlastně rychleji dojde. Britská vláda dnes připouští, že se stane čistým dovozcem co nevidět. A ropa bude pryč do roku 2020. To je obrovská změna! Že by někdo přehlédl velké zásoby ropy v Severním moři je nepravděpodobné. Když se podíváme na další státy, u každého pozorujeme stejný trend. Více než 58 států dnes těží méně než těžilo v minulosti. Ropné společnosti už svět prozkoumaly skrz naskrz, a všechny velké slibné lokality už prý byly identifikovány. Nyní je zintenzivňována jen těžba v těch několika málo nových oblastech. Přesto průzkum běží a neutuchá. Ale ve skutečnosti je to už hodně, hodně dlouho co našli nějaké významnější naleziště. Myslím si, že technologie, ropní inženýři a ropné firmy budou schopny nalézat stále novou ropu. Rád poslouchám ekonomy jak říkají, že nové technologie zajistí pokračování těžby. Zajímal jsem se o těžební technologie a jejich minulost. Trvalo 30 až 35 let než vyvinuli dnešní špičkové nástroje, ba přímo úžasné nástroje k nalezení ropy. Máme seismické průzkumy které jsou neuvěřitelně přesné, díky nim lze vidět i nejmenší deformace. Máme vyspělé těžební inženýrství, a všechny tyto skvělé nástroje neuvěřitelně zvýšily produkci ropy. Naše superstroje rychle vysávají z podzemí poslední dostupné zásoby ropy. Že těžíme více ropy z více ropných polí je mýtus. Některou ropu lze těžit snadno, a některou získáte jen velmi těžko. Je velký rozdíl mezi těžbou na Středním východě, kde ropa sama tryskala vzhůru, a těžbou z ropných písků v Kanadě připomínající spíš dolování a kutání. Spotřebují na to více energie ze zemního plynu než získají v podobě vytěžené ropy. Těžba z ropných písků je příznakem vrcholu. Kdyby byly lepší zdroje - netěžilo by se složitě z ropných písků.
    Existují odhady, že 2/3 ropných zásob jsou na Středním východě. Střední východ dává 10krát více než kdokoliv jiný. Jediná oblast, která není za vrcholem, je právě Střední východ. Projekce na rok 2030 předpokládá produkci ze Středního východu v objemu 50 mil. barelů denně. Víme, že Irán po svém vrcholu 6 mil. barelů denně v roce 1978, má dnes problémy se udržet na 3-3,5 mil. barelech denně. Kuvajt má problém udržet produkci na 2,5 mil. barelů denně, Katar na 0,5 mil. barelů denně, a podobně jsou na tom i Arabské Emiráty. Další mají také malé příspěvky. Zbytek dodává Saudská Arábie, dodává 20 až 30 mil. barelů denně. Jenže ty dny jsou pryč, nové magické číslo je 15 mil. barelů denně! Kdeže 50 mil. barelů! V Saudské Arábii se ozývají hlasy, že nějakých 12 mil. barelů by mohli zvládnout. Ale na víc nemůžeme ani pomyslet. Intenzivně hledají ropu posledních 35 let, a kromě jednoho významného objevu, tzv. HAKA pole, neměli další od roku 1967 do roku 2005. Jestliže je Saudská Arábie nyní na vrcholu udržitelné produkce pak tvrdím, že svět je na svém udržitelném vrcholu produkce. Když se dostanete na vrchol, jste na vrcholu hory, a cesta z vrcholu dolů může být jak pozvolná, tak i příkrá. To, co zakusíme na druhé straně vrcholu, je nekončící sestup do hlubiny. Když si svět dokázal užívat růstu, musí se naučit čelit i poklesu. Přichází doba kdy téměř všichni uznávají, že jsme na vrcholu. Profesor Hubbert předvídal vrchol okolo přelomu tisíciletí, a měl v podstatě pravdu. Ten vrchol přišel se zpožděním kvůli recesi, ropnému embargu, a růstu ceny ropy. Což výrazně zmenšilo poptávku. Mnoho lidí věří, že se pohybujeme okolo vrcholu právě teď, a nastává přelom v ropné historii. Posledních 150 let jsme mohli vidět růst ve všech oblastech, v průmyslu, v dopravě, v obchodu, v zemědělství. Viděli jsme explozi v počtu obyvatel na Zemi a lze tvrdit, že to vše umožnila levná a dostupná energie z fosilních paliv a především z ropy.