Návrat zlatého trhu...

17.12.2014 21:03

    Je třeba poznamenat, že odděleně je globální trh fyzického zlata velmi malý v porovnání se světovým trhem dodávky ropy. A hlavně, světový trh fyzického zlata je mikroskopický oproti celosvětovým dodávkám fyzické ropy, zemního plynu, uranu a zboží. Je nutné klást důraz na výraz „fyzického zlata", které nutno odlišovat od „papírového" zlata. Rusko nyní kupuje zlato od Západu, ale pouze v jeho fyzikální, nikoliv papírové podobě. Stejně jako Čína získává ze Západu uměle devalvované fyzické zlato jako platbu za fyzické dodávání skutečných výrobků na Západ. Jen pro informaci: světový trh papírového zlata (turn-over) je odhadován na 360 milionů dolarů měsíčně, je tedy velmi malý ve srovnání s trhem fyzické ropy, plynu, uranu a výrobků. Obzvlášť dodávky fyzického zlata jsou mikroskopické, pouze asi 280 milionů dolarů. Což dává podíl papírových transakcí k fyzickým transakcím 1000 : 1. Západ doufá, že Rusko a Čína budou přijímat jako odměnu za své zdroje energie a zboží „shitcoin", nebo takzvané „papírové zlato" z různých druhů deviz. Ale Rusko a Čína mají zájem pouze o fyzické zlato a další fyzické kovy coby finální platební prostředek. Použitím mechanismu aktivního odstoupení z trhu některých západem uměle snížených finančních aktiv (zlata) a jeho výměnou za jiný, uměle zvýšený finanční aktiv (US dolar), Putin nastartoval odpočítávání konce světové hegemonie petrodolarů. Tak, Putin uvedl Západ do slepé uličky bez pozitivních ekonomických vyhlídek.
    Západ může i nadále tratit tolik chce úsilí a zdrojů aby uměle zvýšil kupní sílu dolaru, snížil ceny ropy, a uměle snížil kupní sílu zlata, jeho hlavním problémem je, že zásoby fyzického zlata v držení na Západě nejsou nekonečné. Čím víc Západ znehodnocuje ropu a zlato vůči americkému dolaru, tím rychleji utrácí devalvací zlato ze svých omezených rezerv. Fyzické zlato z rezerv Západu rychle proudí do Ruska, Číny, Brazílie, Kazachstánu a Indie, zkrátka do zemí BRICS. Při současném tempu snižování zásob fyzického zlata Západ prostě nemá čas něco podniknout proti Putinově Rusku dřív, než se petrodolar definitivně zhroutí. Hráč Putin dal Západu v čele s USA tak zvaný "zeit-not", anglicky "time trouble".
    Západní svět nikdy nečelil takové ekonomické události a jevům jaké se dějí právě teď. V SSSR rychle prodávali zlato když bylo třeba čelit pádu cen ropy; dnešní Rusko naopak nakupuje zlato při poklesu cen ropy. Rusko představuje skutečnou hrozbu pro americký model dominace světa pomocí petrodolarů. Hlavním principem petrodolarů je umožnit západním zemím s USA v čele žít na úkor práce a přírodních zdrojů jiných zemí a národů díky dominantní roli americké měny v globálním měnovém systému. To je možné jen za předpokladu, že je to konečný způsob platby. To znamená, že národní měna Spojených států ve struktuře GMS je rezervní valuta, konečný majetek, jehož výměna za jakékoli jiné aktivum nemá smysl. Země BRICS v čele s Ruskem a Čínou mění roli a postavení amerického dolaru ve světovém měnovém systému. Díky společným akcím Moskvy a Pekingu, z konečných platebních prostředků a z akumulace majetku do národní měny USA se dolar stává pouze jedním z meziproduktů platebních prostředků, určený pouze k výměně předběžné platby za druhou, zatímco konečným finančním aktivem se stává zlato. To znamená, že americký dolar vlastně ztrácí svoji roli konečných platebních prostředků a akumulace kapitálu. Obě tyto role získává denacionalizované a depolitizované peněžní aktivum - zlato.
    Západ používá dvě metody k odstranění ohrožení světové hegemonie petrodolarů a výsad, které přináší petrodolary Západu. Jednou z těchto metod jsou barevné revoluce. Druhá metoda, kterou obvykle používají když první selhává, jsou vojenské agrese a bombardování. Jenže v ruském případě obě tyto metody jsou buď nemožné, nebo pro Západ nepřijatelné z následujících důvodů: Za prvé, obrovský počet obyvatel Ruska, na rozdíl od mnoha jiných zemí, nechce vyměnit svobodu a budoucnost svých dětí za západní sliby. To je zřejmé z rekordních ocenění Putina pravidelně zveřejňovaných na Západě předními agenturami veřejného mínění. Osobní přátelství Washingtonského chráněnce Navalného se senátorem McCainem sehrálo pro něj a pro Washington velmi negativní roli. Poté, co se v Rusku o tom dozvěděli z médií, pro 98% ruské populace dnes je dnes Navalny vazal Washingtonu a zrádce národních zájmů Ruska. Proto západní odborníci na protivládní agitace u cizích národů zatím nemohou ani snít o nějaké barevné revoluci v Rusku. A pokud jde o druhý tradiční západní způsob, tedy o přímou vojenskou agresi, Rusko rozhodně není Jugoslávie, ani Irák, nebo Libye. Každá nejaderná vojenská operace proti Rusku na jeho území, byť i vedená USA, je odsouzena k porážce. A generálové z Pentagonu sloužící v NATO jsou si toho dobře vědomi.
    Podobně beznadějná je nukleární válka proti Rusku, včetně koncepce takzvaného „preventivního odzbrojujícího jaderného úderu". NATO prostě není technicky schopno zasadit ránu která by kompletně zničila jaderný potenciál Ruska ve všech jejích místech. Masivní jaderný odvetný úder na nepřítele, či seskupení nepřátel, by byl nevyhnutelný. A jeho celková kapacita by stačila k tomu aby přeživší záviděli mrtvým - nukleární zima a zánik života na této planetě, s výjimkou bakterií navyklých na záření. Západní ekonomové jistě vidí a chápou vážnost a beznaděj situace v jaké se nachází západní svět. Koneckonců, od dohod z Bretton Woods všichni známe zlaté pravidlo: Kdo má více zlata, definuje pravidla. Jenomže všichni na Západě jsou zticha. Mlčí proto, že nikdo dnes neví jak se dostat z této situace. Kdybyste se snažili vysvětlit západní veřejnosti podrobnosti o hrozící ekonomické katastrofě, veřejnost by kladla zastánci petrodolarů následující otázky: Jak dlouho bude Západ schopen kupovat ropu a zemní plyn z Ruska výměnou za fyzické zlato? Nebo: A co se stane z petrodolarů USA poté, co Západ vyčerpá fyzické zlato placeními za ruskou ropu, zemní plyn a uran, stejně jako za čínské zboží? Nikdo na Západě dnes nemůže odpovědět na tyto zdánlivě jednoduché otázky.
    Tak čecháčci, zatím ještě máte prdele v teple, a banda kavárenských povalečů může v teploučku spřádat své americké sny. Představy, že EU vše zařídí, nějak urovná, pusťte z hlavy. Každý stát si bude muset své energetické potřeby hradit sám. A zlatem... Nebude na místě zeptat se českejch politikářskejch tupců jak jsou na tom se zlatem? Mají ještě vůbec něco, nebo už i ty zbytky stačili rozkrást? Nebo i to svoje rabování svedou na Rusy? Nevím jak se na to díváte vy, ale já osobně si myslím, že tomu se říká „šach mat", dámy a pánové. Hra je u konce... Některé údaje jsou převzaty z https://www.goldstockbull.com/articles/grandmaster-putins-golden-trap