Kolaps ropy...

04.10.2013 16:39

    Ropa je výměšek ďáblův. Černé zlato. Krev Země. Tak rozmanitá jsou přirovnání pro surovinu, bez níž si nedovedeme náš svět představit. Z éry levné a snadno dostupné energie však podle názoru mnohých zůstane brzy jenom vzpomínka. Zároveň se svět závislý na ropě dostává do závislosti na některých silně nestabilních režimech. Je skoro jisté, že někomu jde o to udržet tenhle svět v závislosti na ropě co nejdéle, přestože výzkum, vývoj a nové technologie mezitím odhalily neuvěřitelné věci. Málokdo si uvědomuje dopad situace, která nás podle všeho čeká. Rostoucí nezaměstnanost, chudoba, hlad... To všechno jsou jevy, ke kterým dochází když se začne hroutit společenský systém. Vstupujeme tedy do naprosto nového světa zcela neuvěřitelných proporcí, možná je od nás vzdálený pouhých pár let. Zvládneme to?
    Ropa je ďáblův exkrement. Ropa je černá krev. Ropa je krev dinosaurů. Tohle je krev dnešní světové ekonomiky. Ropa je krev Země. Přecházíme z období lehce dostupné a levné energie do období drahé a obtížně dostupné energie. Také se stáváme závislými na značně nestabilních režimech a dosti zlovolných částech světa. Udržet svět závislý na ropě tak dlouho, jak jen to je možné, je velmi důležité. Jen málokdo si uvědomuje velikosti problému kterému musí lidstvo čelit. Růst nezaměstnanosti, chudoba, bankroty a hladomory. To vše se může přihodit když se společnost hroutí. Směřujeme do zcela nového a neznámého světa. A to už v brzké době... Ahoj hoši, já jsem atom uhlíku Pepík. A jsem součástí jakékoliv surové ropy. Jsem tu, abych Vám dal benzín. Ropa není jako pšenice, nevyroste každý rok. Ropa je produktem dlouhodobého geologického procesu. Podle názoru vědátorů většina světové ropy vznikla jen ve dvou krátkých obdobích extrémního globálního oteplení, před 90 a 150 miliony let. Byl to podivuhodný proces. Zvířata a rostliny spadly do oceánu, a byly neustále stlačovány písčitými sedimenty. Další a další usazeniny je stlačovaly víc a víc, až působením blahodárného času byly přetvořeny na ropu. Tento organický materiál se ale musí nějakým způsobem dostat alespoň 2km pod zem, pak jej teprve chemické reakce přemění na ropu.
    Ropa tedy vznikala milióny let, a dnešní človíček ji vytěží za 1, či 2 staletí! Jeden barel obsahuje 159 l ropy; z tohoto množství je asi 42 galonů benzínu, který můžete koupit za zhruba 100$. A z něj získáte tolik práce, či energie, jako kdyby 12 lidí pro vás pracovalo celý rok. Průměrný muž, pracující 25 000 hodin, vydá stejnou energii jako obsahuje jeden barel ropy. Ten samý barel lze v Iráku vytěžit za pouhý 1 dolar. Investujete pouhý 1 dolar a získáte 25 000 hodin lidské práce!!! Ten nepoměr je tak obrovský, že tu energii máte v podstatě zadarmo. Rychle sice neobnovitelný, nicméně pravděpodobně nejlepší přírodní zdroj, jaký byl kdy „objeven“. A navíc použitelný v podstatě na vše! Ropa je náš bůh a nezáleží na tom v koho věříme: V Ježíše, Budhu či Alláha... Ve skutečnosti věříme v „ropu"! Celých 70% ropy je rafinováno na pohonné hmoty, což jsou benzín, diesel, kerosen, palivo pro kolejovou i námořní dopravu - celých 98% procent energie na transport pochází z ropy! Na výrobu průměrného auta spotřebujete energii ekvivalentní 27-54 barelům ropy, říkají to užité statistiky. Na výrobu průměrného počítače se spotřebují fosilní paliva o desetinásobku jeho hmotnosti! Na mikročip padnou fosilní paliva o hmotnosti 630 mikročipů! Na každou snědenou kalorii připadá 10 kalorií fosilní energie.
    Teď máme na Zemi asi sedum miliard lidí. Většina z nich je dobře živena, což je zásluha zelené revoluce z poloviny 20 století. Zelená revoluce spočívala v rychlém zúrodnění půdy za pomoci petrochemikálií. Jinými slovy ropa zúrodňovala půdu. Farmaření se za posledních 50 let změnilo víc než v předchozích 1000 letech. Farmář může obdělávat pětkrát více půdy a stále bude mít čas na odpočinek, který nikdy neznal. Ropa, která pohání tyto mechanizované ruce, nepřináší pokrok jen na poli, i život farmářky je lehčí. Ropný průmysl uspokojuje miliony lidí! Každý den človíček používá některý z 87 ropných produktů, jako třeba plastový obal na mléko. Tekutiny vzniklé při rafinaci ropy jsou základem pro plasty, farmacii,... Jednoduše pro triliony věcí každodenní potřeby. Insekticidy, kosmetika, celá galaxie věci pro lepší život! A neprofitují na tom jen ropné společnosti. Ropa je důležitá pro téměr každý úspěšný projekt a dění. Věřte, nebo ne, vše na stole, i co máte na sobě, je z ropy. Jen pro zábavu dejme „ropné" věci pryč. Kosmetika, parfémy, manikůra z plastu, šaty z umělých vláken Ouu... „vědec“ už nemůže zajít dále!