Jak byl tvořen svět...

08.12.2013 16:07

    Stvoření světa, údajný počátek všeho bytí je první událostí, o které bible v První knize Mojžíšově nazývané „Genesis“ vypráví. Je zde barvitě vylíčeno, jak Bůh v šesti dnech stvořil nebe, zemi a lidi. Sedmý den potom odpočíval, protože ho tato činnost zřejmě velmi vyčerpala.
    Autorství Genesis je většinou připisováno proroku Mojžíšovi. Kniha je součástí takzvaného Pentateuchu, „pěti svitků“, nebo také tór, které jsou v současnosti označovány za „Knihy Mojžíšovy“. Ten je ale patrně nesepsal, nasvědčuje tomu „redakční“ zpracování. Zdá se, že autor, nebo autoři „Knih Mojžíšových“, použili čtyři prameny neznámého stáří a původu, které jsou ve více či méně jasných obrysech rozeznatelné i v dnes prezentovaném textu. Bible začíná všeobecně dobře známými, i když ne vždy smysluplně chápanými slovy, která nějací kněží podle dohadů zapsali pravděpodobně po skončení babylonského exilu kolem roku 430 př. Kr.:
    „Na počátku stvořil Bůh nebe a zemi. Země byla pustá, prázdná, a nad propastnou tůní byla tma. Ale nad vodami vznášel se duch Boží.“ (Gn.1, 1-2)
    Slova bible jsou v jednotlivých vydáních překládána různým způsobem. Naskýtá se otázka, zda teologové buď nebyli schopni převést první řádky „Písma svatého“ jednotně, a především správně, nebo tak učinili později záměrně. Některá vydání bible popisují svět před stvořením trochu jinak, jako by ponechávali na čtenáři aby sám rozhodl co bylo na počátku:
    „Na počátku stvořil Bůh nebe, zemi, a celý svět. Země pak byla nesličná, pustá a tma byla nad propastí. A vše pokrývala vodní hladina. Nad vodami se vznášel duch Boží.“
    Je tu ještě jeden zádrhel. Naprosto není jasné, proč oba citované překlady hovoří pouze o jednom nebi. Hebrejský originál totiž jednoznačně říká, že stvořena byla minimálně dvě nebesa. I nebiblické spisy židovského původu zdůrazňují zřetelně existenci několika „nebes“. Kde se nacházela, respektive kde se nalézají, z nich ale není patrné. Formulace „pustá a prázdná“ je s největší pravděpodobností dodatečnou změnou provedenou písaři. V hebrejském textu najdeme na tomto místě slova „tohu“ a „bohu“, která znamenají „osamělá“ a „prázdná“. Nemohli by moderní překladatelé psát to, co tam skutečně je?
    První řádky Genesis obsahují další dvě ještě závažnější chyby v překladu. Slova „na počátku“ jsou zcela zřejmě vytržena ze souvislostí. Správně by mělo být napsáno:
    „Z toho, co bylo na počátku.“
    Tento jednoznačný odkaz na stvoření z již existujícího materiálu - hmoty - byl prostě vynechán! Počáteční slova Genesis jsme slyšeli mnohokrát, podrobnějším zkoumáním však lehce zjistíme, že i ta jsou špatně přeložena. Biblický Bůh nestvořil svět z „ničeho“, ale použil již existující „něco“. O přítomnosti „něčeho“ nalezneme zmínky i v řecké mytologii. Hesiodos z Askary píše, že zpočátku byl svět tvořen pouze mlhou, tmou, a obrovskou propastí. Podle něj se jednalo o tzv. chaos. Teprve potom se na scéně objevili bohové a stvořili svět. I staré čínské mýty tvrdí, že „na počátku byl chaos“.
    Staré legendy jsou velmi pozoruhodné proto, že jejich obsah dnes můžeme porovnávat s aktuálními astronomickými teoriemi. I když nezodpověditelnou otázkou zůstává nakolik jsou tyto teorie životaschopné. Podle nich Sluneční soustava měla vzniknout ze „spirálové mlhoviny“, kterou bychom při troše benevolence mohli nazvat i slovem chaos. Budeme li ovšem brát v úvahu další sumerské a jiné legendy, pak slovem chaos klidně můžeme nazvat i stav soustavy po zmíněné „válce bohů“. V těchto legendách je vznik Země „jako vymalován“. Aby mohla naše planeta vzniknout, musela zaniknout „vodní příšera“ zvaná Thiamat. Předtím údajně Země „neexistovala“!
    Starý zákon a antické legendy však nejsou jediným pramenem takovéhoto znění. Mnoho mýtů o stvoření světa používá podobné začátky. Jako příklad si vezměme legendy o vzniku světa tradované starými Germány, Indy, a Egypťany. Germánská báseň Voluspa říká, že na počátku sice něco existovalo, avšak pouze v neuspořádaném, chaotickém stavu. Na zemi žil jediný tvor - obr Ymir.
    A Egypťané? Podle nich obsahoval svět prvotní hmotnou substanci která musela být nejprve oddělena od chaosu.
    Indové mají také prastarou legendu, jmenuje se Rigvéda, vznikla prý kolem roku 1200 př. Kr., popisující počátek světa:
    „Byla tma, vše bylo zahaleno temnotou. Svět byl prázdný a žhnul“. A tak si můžete vybrat...