Hospodin byl kruťas...

08.12.2013 17:36

    Zamyslíme li se nad záležitostí smyslu stvoření člověka pak zjistíme, že bůh jej stvořil coby poslušného, nepřemýšlejícího otroka. Z tohoto pohledu je pak had dobrodincem, který nechtěl lidem žádným způsobem uškodit. Spíše naopak. Otevřel prvním lidem oči a daroval jim schopnost rozlišovat dobré a zlé. Přesto je dodnes křesťany pokládán za lstivé, ďábelské, a velice zlomyslné zvíře. Na rozdíl od křesťanů jej však početné jiné národy uctívaly jako „božskou bytost“. Křesťané ho ovšem, asi na základě bezmezné víry v církevnické „učení“, dosud mají za satanovo plémě. Naprostým neprávem...
    I když první žena v podstatě žádný „dědičný hřích“ nezavinila, měla být potrestána. Nebyla sice prokleta, ale byla zasažena do hloubi duše své osobnosti. Bůh ženě řekl:
    „Velice rozmnožím tvé trápení i bolesti těhotenství, syny budeš rodit v utrpení, budeš dychtit po svém muži, ale on nad tebou bude vládnout.“ (Gn. 3, 16)
    Tento citát je jednou z nejmnohoznačnějších, ale zároveň i jednou z nejzajímavějších částí Starého zákona. Když jej pročítáme slovo za slovem začneme mít dojem, že Eva dostala schopnost mít děti teprve po ochutnání ovoce poznání! A také symboly „stromu“ a „hada“ jsou beze sporu atributy ženské plodnosti. Ba mohlo by se jednat přímo o falické symboly. Například v Indii mají kamenní hadi podporovat ženskou plodnost. Tamější ženy, které si přejí mít dítě, se modlí ke kobře.
    Stejně tak není sporu o tom, že Adamova a Evina nahota vyjadřuje nevinnost. Teprve po „zhřešení“ se dostavil stud! Nebo, pokud budeme chtít citovanou část brát úplně doslova, pak před „hříchem“ rodila Eva zcela bezbolestně. Ale to, že by porod před ochutnáním inkriminovaného plodu probíhal bezbolestně, je více než nepravděpodobné. A to ani pod božskou patronací. Na trest v podobě bolestivého těhotenství se ale nesmíme dívat izolovaně, tedy jen z hlediska Evy, nýbrž v těsné souvislosti s Adamovým trestem v Gn. 3, 17-19. Pokud by mělo být těhotenství a porod před pokleskem bezbolestné, pak by se musela po zhřešení ztížit nejen úloha ženy, ale i kvalita Adamem obdělávané orné půdy. Protože podle hrozby Hospodina Adamovi Země „vydá jenom trní a hloží“ (Gn. 3, 18).
    Z biblického líčení ani v nejmenším nevyplývá, že by Eva před trestem zažila příjemné chvíle, natož pak těhotenství. Stejně jako Adam byla patrně pouze otrok vykonávající namáhavou práci místo bohů. A jako takoví nemohli mít zprvu děti, třebaže jim bůh v první, ale daleko mladší zprávě o stvoření předpověděl velkou plodnost! Je prostě jasné, že Adam a Eva neměli před vyhnáním z Edenu děti. Ani je asi nemohli mít, dokud jim „had“ nepředal nové „ponaučení“ a oni se následně stali podobnými bohům! Adam také teprve po této události nazval svou družku jménem Eva, nebo Cheva, a také Chawwa, což znamená ta ze života, nebo také ta, která tvoří život.
    Protože se stala „matkou všech živých“! (Gn. 3, 20)
    Zde se v hebrejském textu objevuje jméno Eva poprvé! Teprve od této chvíle může darovat život, teprve nyní se Adamova družka jmenuje Eva, ta, která dává život, a neříká se jí pouze žena. Byli snad muž se ženou „hadem“ geneticky přeprogramováni tak, aby získali schopnost plození, kterou jim elohim původně odepřeli?
    Starozákonní pánbůh řekl prvním lidem naprosto jasně, že strom poznání a jím symbolizované vědění není pro ně. Svá slova podpořil jednoznačným zákazem. Bohův odpůrce satan přes tento zákaz Adamovi a Evě k vědění dopomohl, následkem čehož se lidé mohli začít rozmnožovat.
    Gnostikové, antická náboženská společnost založená na íránských, židovsko-křesťanských a helénistických myšlenkách, povýšili hada dokonce až na boha! Nazirejci uctívali hada jako svého Pána, protože předal lidem poznatky které jim chtěl Bůh odepřít! Adamův a Evin hřích byl pro ně blahodárným činem, za který je třeba hadovi poděkovat!
    Knihy Mormon jsou posvátný spis „Církve Ježíše Krista svatých posledních dnů“. Zakladateli církve Smithovi je údajně předal anděl jménem Moroni. Knihy obsahují četné zmínky o Adamovi a jeho ženě. Ve druhé části druhé knihy, nazvané Nephi se dozvídáme, že první lidé získali schopnost rozmnožování teprve po svém hříchu:
    „A teď vězte, kdyby Adam nepřestoupil zákaz, nebyl by vyhnán, ale zůstal by otrokem v zahradě Edenu... Neměl by se svou ženou děti... Adam se ženou ale zhřešili, a proto se mohli narodit další lidé.“
    Nezbývá než bez výhrad souhlasit...