Fenomén UFO IV.

29.06.2013 17:07

    Rok 1857 byl bohatý na záznamy hvězdářů, kteří shodně z různých míst světa popsali svá pozorování lesklých létajících talířů, pohybujících se houpavým letem a s ohnivými okraji.
    Roku 1865 to byl anglický konzul v Kolumbii, který podal své vládě oficiální zprávu z města Cartaginie, kde prý na vlastní oči spatřil přelet zářících červených disků.
    Roku 1866 zaznamenal hvězdář Trouvelet pozorování UFO, pohybující se kyvadlovým pohybem, který mu připomínal pohyb poškozeného stroje. Kotouč se pohyboval nad Marseille a posléze těžce odlétl. Téměř vzápětí zaznamenali přelet podobného disku nad Bruselem.
    V roce 1874 pozoroval český astronom Šafařík jasný plochý objekt, který jako by opustil povrch Měsíce a zmizel v prostoru.
    V roce 1877 byla ve Wallesu řadu nocí pozorována skupina osmi disků, přeletávajících podél pobřeží. Vždy se stočily nad moře, kde zmizely.
    Roku 1878 spatřila posádka anglické lodi Vulture dva rotující kotouče, které nedaleko lodi klesly na hladinu a zmizely ve vlnách. Zpráva je zachována v archívu admirality.
    Z roku 1880 pochází zpráva o pozorování spolupracovníka francouzské akademie věd Tréculla. Uviděl nad Paříží zlatý doutník, od něhož se oddělil malý létající disk, který pak letěl před doutníkovým tělesem.
    V roce 1884 se snesl UFO nad anglickou loď Innerwish, těsně vedle lodi dopadl na hladinu a ponořil se za mohutného rachotu. Vlna málem loď převrátila.
    V roce 1891 byla u čínského pobřeží pozorována disková tělesa podobná kolům od vozu. Tělesa se jakoby koulela po vlnách. Spatřila je posádka francouzské loďi Carolline a příštího dne znovu celá posádka pro změnu anglické lodi Leander. Námořníci anglické lodi měli možnost podivný zjev sledovat plných sedm hodin.
    V roce 1897 vypukla ve Spojených státech „talířová horečka“ téměř stejné síly, jako je tomu dnes. Celá řada obyvatel popsala létající kotouče, některé opatřené silnými světlomety ozařujícími krajinu. Tyto záznamy je také nutno brát se značnou rezervou. Tu dobu značně ovlivňovaly populární werneovky a v neposlední řadě i první úspěšné pokusy s řiditelnými balóny. O tyto jevy se velmi zajímal i Edison, ale jeho vyjádření k tomu není známo.
    I v prvních desetiletích minulého století pozorovala celá řada lidí létající talíře. Ať už roku 1904 v Cherbourgu, nebo 1907 v Severní Carolině, 1909 v Bostonu a jinde. Výčet by byl nekonečný. Vybrané případy představují jen nepatrný zlomek všech pozorování, které by ufologové patrně prohlásili za nepochybné. Povšimněme si některých okolností. Popis létajících předmětů se až nápadně shoduje. Jde o tělesa diskovitého tvaru, většinou kovově lesklá, s ohnivým prstencem po obvodu. V několika případech je let popisován jako „houpavý“, „kyvadlový“, nebo připomínající porouchaný přístroj. V poměrně značném procentu pozorování se UFO pohybovala v blízkosti oceánu, nebo přímo nad ním. V několika případech zmizela ve vlnách. Často létají v šípové formaci.
    Neznáme sice ani zdaleka všechny záznamy v databance pozorování UFO, avšak dost neobvyklý je popis UFO podobných kolům od vozu. Není upřesněno, jde li o podobnost s klasickými koly od vozu opatřenými loukotěmi. Taková UFO pozorovali angličtí námořníci u čínských břehů plných sedm hodin. Pohybovaly se poblíž mořské hladiny a a nakonec se ponořily.
    Zpochybňovat tato pozorování dost dobře nejde, mezi pozorovateli je řada příslušníků povolání, u nichž smíme předpokládat pozorovatelské zkušenosti. Tak třeba v případě hvězdářů lze předpokládat schopnost přinejmenším odlišit reálné létající objekty od zrakových klamů, nebo přírodních jevů na obloze, či v atmosféře. Stejné je to i u řady dalších autorů, velitelé lodí, spolupracovník Akademie a jiní, jejichž pravdomluvnost a poctivost je, nebo alespoň by měla být, mimo jakoukoli pochybnost. Viděli prostě něco natolik neobvyklého, že to poznamenalo jejich další život...