Fenomén UFO I.

29.06.2013 16:31

    Nějaký mudrc řekl, že „budoucnosti se nepodrobujeme, budoucnost vytváříme“. Což je naprosto zřejmá blbost vyprodukovaná samolibým člověkem. V seriále článků se zamyslíme nad UFO. Tedy fenoménem, který pro jedny neexistuje, pro druhé je však holou skutečností. Na internetu se objevil článek, ve kterém různé francouské kapacity varují svou vládu před tímto fenoménem. Ti pánové tvrdí, že případný „zásah mimozemské civilizace by, i při vyloučení jakéhokoli nepřátelského úmyslu, mohl způsobit újmu našemu prostředí, které chápeme jako souhrn přírodních, sociálních a kulturních podmínek, které vytvářejí scénu pro naše lidské činnosti“. Dodávají dále, že „... pro případ, kdy jakákoliv případná újma, i když z pohledu vědeckých znalostí neurčitá, by se mohla vážným a nevratným způsobem dotknout životního prostředí, je vláda povinna při uplatnění zásady opatrnosti zajisit vyhodnocování rizik...“
    Je nezamlčitelné, že čas od času lze ve vzdušném prostoru vidět podivné jevy. Přes veškerou podivnost, ať už šlo o jejich pohyb, či světelné vyzařování, bývaly zdůvodňovány jako optický klam. Nebo Venuše, i když ta se v daný okamžik nacházela úplně jinde. Oblíbeným zdůvodněním byl také stratosférický balon, a další, už méně populární zdůvodnění. A protože vše nešlo takto zdůvodnit, bylo posléze nutno přiznat existenci fenoménu, který obecně nazýváme UFO.
    Tento fenomén se stal nesmírně populární a řada lidí se snaží hledat pro ně vysvětlení. Ať už se jedná o vědátory, nebo amatéry. K tomu je třeba ale uznat zcela prostou samozřejmost: že tyto jevy existují. Jistěže, dost z nich představuje omyly, přeludy, nebo halucinace, avšak nezanedbatelná, až významná část jak se zdá svědčí o neznámých fyzikálních zákonech a o podílu inteligentního prvku. Tyto jevy daly vzniknout novému oboru s názvem ufologie, který zahrnuje dvě různé aktivity. Jednak je to shromažďování údajů, a potom jejich výklad. Hlavně ten výklad je plný rozbujelé fantazie. Řekněme raději, že jde o neurčené astronomické objekty, pro které po přezkoumání nezískáme žádné rozumné vysvětlení z pohledu našich vědeckých znalostí.
    Jen díky úporné práci nezávislých vyšetřovatelů existují dnes značně obsáhlé banky dat, zaznamenávající několik tisíc pozorování. Z jejich statistického vyhodnocení jasně vyplývá složitost a nenáležitost tohoto jevu, přičemž jde o desítky typů úkazů. Ať už jsou to zcela banální a jednoduchá anomální světla, až po radarové záznamy objektů v nevysvětlitelných pohybujících se formacích. Analýzy těchto úkazů naznačují, že v pohybech takových těles, a v jejich chování vůbec, se objevuje jakási vnitřní logičnost spolu se stabilními vlastnostmi, vyvracejícími obecně stanovené zákonitosti pozemské fyzikální reality. Ani v jednom případě ale nešlo o nepřátelské jednání. Právě naopak, prozrazovalo to skryté a zastřené inteligentní chování.
    Ať už na to přišli jakkoliv, mezi ufology nejrozšířenější výklad podporuje názor, že jev UFO je ovládán jednou, nebo i více nepozemskými inteligencemi. Oponenti na základě toho tvrdí, že pokud existují, je třeba těmto jevům přisoudit potenciálně nepřátelské rysy. Jakýsi program, vycházející z nějaké strategie. Jenže jaký je to program? Jaká je ta strategie? To jsou otázky, jejichž původ vychází z pozemské reality. Byť tváří v tvář neznalému člověku neznámé aktivitě. Je z tohoto pohledu možné vypracovávat metody pro vyhodnocování případných komplexních situací? Na základě čeho se berou v úvahu inteligence s dvojznačnými úmysly a „zvláštními, sporadickými a zastřenými informacemi“?
    Velmi zarážející jsou naopak použité úplně nové dezinformační metody, jejichž pomocí je tento jev bagatelizován. Co je to za metody? Když se nad nimi zamyslíme zdá se, že cílem těchto metod je překrýt nedostatek poznání a zdravého úsudku vůči neurčitým situacím. Obvzláště když závisejí na řadě rozmanitých parametrů a zdůrazňují faktory podrobené náhodným přírodním událostem. Zarážející na tom je, že tyto metody berou v úvahu „vměšování vnější inteligence nadané vůlí a schopné zastírání a svévolného, zdánlivě iracionálního chování“. Jsou vhodné zejména pro dezinformaci a při konfliktech stavících proti sobě odpůrce s různou logikou, s protichůdnou morálkou a nepodobnými způsoby myšlení. Zdůrazňován je boj proti terorismu, nebo v tomto případě mimozemským zásahům.
    Na jakém způsobu uvažování spočívají tyto metody? Jsou to metody hypoteticko deduktivní. Spočívají ve formulování předpokladů, u nichž předběžně prozkoumávají etickou, technickou, ekonomickou a operační pravděpodobnost, z čehož se vyvozují minulé i budoucí důsledky, které lze ověřit pozorováním a průzkumem. Jestliže se dospěje k experimentálnímu ověření těchto důsledků, jsou uznány za platné. V opačném případě jsou buď vyvráceny, nebo přezkoumány, aby byly slučitelné se zkušenostmi. Svou strukturou jsou tyto metody opětovací a přizpůsobivé. Vedou k formalisticky přesnému myšlení. Takový způsob uvažování vede bohužel ke dvěma krajnostem. Jednou je skepticismus, tedy odmítnutí všech snah o vysvětlení, protože třeba v případě UFO mnohotvárné a nesmyslné projevy, které vykazují tyto jevy už odhadem po šedesát let, nedovolují stanovit a ospravedlnit obecný výrok. Na základě druhé krajnosti došlo neoprávněnými extrapolacemi k vytváření riskantních vysvětlení a tvorbě různých hypotéz.
    Pokud prý „vyloučíme vědátorsky nevyvratitelnou hypotézu o existenci inteligence převyšující hmotný svět, je nutné přijmout domněnku, že máme možná co do činění s mimozemským vměšováním“. Což by znamenalo „nežádoucí přítomnost inteligentních bytostí náležejících k jedné, nebo více planetám Mléčné dráhy, nebo jiné galaxie“. Oni vytvářejí dojem, jako by věděli o co jde!