Dnešní stav lidstva...

04.10.2013 17:34

    Problém, kterému dnes Američané čelí, pochází z dob Bushovy vlády a jejich velice úzkých vztahů s ropnými společnostmi. Tento fakt úzce propojil energetickou bezpečnost s národní bezpečností, a potažmo i americkou zahraniční politikou. Při americké spotřebě ropy, která je ze dvou třetin pokrývaná dovozem, musí ropa ovlivňovat i americkou zahraniční politiku. Američtí vládnoucí šéfové zřejmě věří, že dovozy ropy a stabilnější svět zajistí „demokratizace" Středního východu. Demokratizace má být cestou pro zajištění dodávek ropy ze středního východu. Východ a západ je spojen v nové vlně pokroku, slouží potřebám Saudské Arabie, slouží potřebám Ameriky, a ukazuje sílu systému volné soutěže. Systému, který uvolnil do světa ropu z tohoto nového naleziště. Jeden z materiálů, který má obrovskou zásluhu na moderní civilizaci.
    Základem americké zahraniční politiky od roku 1945 až dodnes byl výměnný obchod dodávky ropy pro USA za ochranu vládnoucích vrstev Saudské Arábie. Důsledky výměny jsou skutečně děsivé. Před 10 až 15 lety byl příjem Američana na osobu 20 000$, dnes je jen 6 000$. Nastal prudký pokles životní úrovně běžného Saudského Araba. Saudská Arábie má mladou populaci, avšak mnoho mladých lidí nemůže sehnat práci. Z této situace viní logicky své vůdce. Je tu mnoho třenic mezi vládnoucí oligarchií a obyvatelstvem. Mnoho lidí nejen mezi fundametalisty si myslí, že systém je úplně zkorumpován. Režim prodává ropu Západu, který prodává zbraně vládnoucímu režimu. A ten je používá proti vlastním lidem. Fundametalistické hnutí je silné a nebezpečné. Nejen Irák představuje problém, mnoho teroristů obrací pozornost i k Saudské Arábii. Je to scénář pro skutečný konflikt. Je to scénář pro zemi na velice nebezpečné cestě. Dlouhodobá stabilita Saudské Arábie je nejistá. Je málo pravděpodobné, že pokud se tato monarchie zhroutí, USA tomu budou jen nečinně přihlížet. Problémy v Iráku by pak v porovnání s tímto mohly být jen slabým odvarem.
    Mnoho lidí v Americe děsí, že co Amerika potřebuje - to si vezme silou. To z ní činí velmi zvláštní zemi, sledují vznik národních a mezinárodních surovinových vojenských sil. Pak by existovaly pouze 2 možnosti. První je militarizovat získávání ropy, což znamená vysvětlit veřejnosti, že pokud chtějí spotřebovávat stejné množství energie, budou muset bojovat jednu válku za druhou. Druhou možností je připravit se na přicházející konec období s levnou ropou, a začít investovat do alternativních zdrojů energie které jsou čistší, bezpečnější, a neeskalují nestabilitu v zemích exportujících ropu. Což může být neuskutečnitelné, neboť po století se nikdo ani na chvíli nezamyslel jak nahradit ropu a zemní plyn. Přírodní zdroje mohou být vyčerpány, ale lidská tvořivost je nevyčerpatelná. Věřím, že až dojde ropa, lidé vymyslí alternativní zdroje paliv a obživy. Vždyť ani doba kamenná neskončila na nedostatek kamene. Ani lidé nepřesedlali z koní do aut kvůli nedostatku krmiva. Nepochybuji o lidské vynalézavosti. První krok jsou hybridní auta, která mají elektrický i spalovací motor. Řekněme, že hybridní auto ujede 45 mil na galon. A pokud bude galon pod 10$, i za stávajících omezených příjmů si pořád budou moci dovolit jezdit autem. I pokud byste kouzlem zhybridnili všechny auta... Díky růstu budou za 5 až 7 let spotřebovávat stejné množství ropy jako dnes.
    V tomto století budeme čelit velké výzvě. Na Zemi žije kolem 7 miliard lidí, a na konci století to bude asi až 9 miliard lidí. Problém je to obrovský - do roku 2050 bude lidstvo potřebovat zdroj o výkonu 14 TW, což představuje 7000 Temelínů! To je ekvivalent zhruba 200 mil. barelů ropy denně. Existuje odhad, že na Zemi máme kolem 700 miliónů běžných spalovacích motorů. Zapněte mozkové závity a přemýšlejte, co by mohlo nahradit fosilní paliva ve velkém. Že vodík nahradí ropu je velká blamáž, i když vodíková ekonomika je koncepčně dobrá myšlenka. Ale má mnoho problémů, z nichž jeden připomíná problém slepice a vejce. Nikdo totiž nebude investovat do vodíkových pump když není poptávka! A dokud nebudou pumpy, nikdo nebude kupovat auta! Takže kde začít? To je však jen počátek, navíc bude potřeba mnoha objevů v přepravě, ve spalování, a ve výrobě vodíku. Vypočítali, že na stejnou cestu, kterou bychom klasicky ujeli za 1galon ropy, potřebujeme energii z 3,6 galonů ropy k vytvoření vodíku. Vodíková ekonomika je z energetického hlediska naprostý nesmysl. Rovněž tak neefektivní je i Biomasa. Někteří uznávání vědci si myslí, že energie z biomasy je menší než energie spotřebovaná při její výrobě. Množství biodieselu a bioetanolu, které lze vyrobit, je vskutku mizivé, a může pokrýt jen malou část spotřeby. I když vezmete maximální možnou produkci biopaliv a znásobíte ji desetkrát, stejně to bude znamenat pokles. Kolik jídla a píce můžeme proměnit v palivo? Kolik hladovějících lidí na světě vydržíme, pokud toto bude tou otázkou volby? Nuklearní energie je drahá, a cena se zvyšuje kvůli bezpečnosti a uskladnění jaderného odpadu. A to hlavně v Evropě, kde se více řeší nakládání s odpady. Lidé jsou nervózní z možnosti exploze, nehody, nebo teroristického útoku. K nahrazení fosilních paliv byste museli postavit 10 000 velkých jaderných elektráren. Jenže pak by byly pro změnu celosvětové zásoby uranu vyčerpány za 10 až 20 let! Větrná energie se stala populární a ekonomicky schůdnou, ale pro svou nestálost a malý výkon může k našim energetickým zdrojům přispět jen velmi malou měrou. To sluneční energie je jiný kafe. Dnes už existuje stroj převádějící světelnou energii přímo na elektrickou energii. Pracuje s účinností 10% -12%. Takové možnosti máme už dnes.. Proč nepostavíme takovéhle elektrárny už zítra? Energie slunečního svitu dopadajícího na Zemi je 25 000-krát větší než energie získaná z fosilních paliv. Doslova se koupeme ve slunečním svitu, a zatím se jen učíme jak ho využít...