Bylo jich více...

08.12.2013 19:20

    V apokryfním spisu „Život Adama a Evy“ skutečně nacházíme indicie toho, že Adam a Eva měli početnější potomstvo. Píše se tam, že Adamovi bylo v době bratrovraždy sto třicet let. Ábel padl sourozenci za oběť ve věku sto dvaceti dvou let. Adam by tedy žil osm let bezdětný a ve svých osmi letech zplodil prvního potomka...!
    Kaina Hospodin vyhnal do země Nód (snad ­ „neklidný“), Abel byl mrtvý, a tak žil první pár opět sám. Později se jim velmi podivuhodným způsobem narodil Šét. Ve zmíněném mimobiblickém „Životě Adama a Evy“ se dále mluví o tom, že Adam měl celkem šedesát tři dětí: „I bylo dnů Adamových po zplození Šéta osm set let a zplodil dalších třicet synů a třicet dcer, tedy dohromady šedesát tři. Adamovi potomci se rozšířili po celé zemi a do jejích národů“.
    Z tohoto verše vyplývá, že bratři Kain, Ábel a Šét měli dalších šedesát sourozenců, o nichž ale Genesis mlčí! V nekanonizovaných spisech nalezneme také potvrzení domněnky, že Kainova žena byla současně jeho sestrou, která s ním odešla do země Nód!
    V knize „Jeskyně pokladů“ se mluví jednoznačně o dvou dcerách Adama a Evy, které se narodily současně s Kainem a Ábelem: „Byla těhotná a porodila Kaina současně s jeho sestrou Lebudou. Pak byla opět těhotná a porodila Ábela se sestrou Kelimat“.
    Kain s Ábelem tedy měli sestry - svá dvojčata. Text pokračuje Adamovým příkazem již dospělým synům. Kain se měl oženit s Ábelovou sestrou a Ábel naopak se sestrou Kainovou. Kain s tím nesouhlasil, chtěl si vzít za ženu své dvojče, protože Lebuda byla krásnější. Tyto spory o ženy jsou v tomto nekanonizovaném spise označeny za hlavní důvod bratrovraždy. Po zločinu Kain odešel s jednou ze svých sester do vyhnanství v zemi Nód. Není ale upřesněno s kterou, zda s Kelimat, nebo s Lebudou: „A tak odešel Kain do pustiny, vzal s sebou sestru a bydlel s ní“.
    Ve světle těchto skutečností můžeme tedy naprosto oprávněně tvrdit, že Kainova žena byla současně jeho sestrou. Ostatně v dobách vzniku Starého zákona byly svatby s vlastními sestrami zcela normální! Možná nebyly tyto zmínky z nekanonizovaných textů převzaty do bible proto, že se neslučovaly s pozdějšími názory na morálku a příkladný rodinný život!
    Snad každý správný přívrženec křesťanství ví, že Eva byla Adamovou ženou. Pocházela přímo ze svého muže a byla údajně vůbec první ženou na zemi. Ale i toto biblické tvrzení je popíráno jiným nebiblickým spisem. Prastaré sumerské mýty znají démonickou ženskou bytost jménem Kiskil-lilla. Babyloňané tuto ženu převzali a nazvali ji Lilitu. Hebrejský národ znal tuto ženu-démona také, říkal jí Lilith, a podle svatého talmudu, sbírky židovských náboženských zákonů, měla být první Adamovou manželkou! Dnes je nám k dispozici jedna babylonská (Talmud Babli, 5.-6. století po Kr.) a jedna izraelská verze (Talmud Erez Jisrael, 4. stol. po Kr.). Z nich se dozvídáme, že Lilith byla, stejně jako Adam, stvořena z hlíny. A vyznačovala se neobvyklou moudrostí a silou! Lilith, coby Adamova žena stvořená Bohem z hlíny, s ním žila v Edenu. Eva v té době ještě neexistovala!
    Lilith byla démonická žena, ovládala „tajná smrtonosná kouzla“ a sloužil jí zlověstný pták Zu. Protože byla Bohem stvořena ze stejného materiálu ­ hlíny - jako Adam, nehodlala svého muže poslouchat, nebo mu dokonce sloužit. Teprve Eva, stvořená z Adamovy „životní síly“, byla dostatečně poddajná. Za nějakou dobu patrně měla Lilith života s Adamem dost a pomocí kouzla „šém ammeforáš“ vystoupala do vzduchu. Adam si tak úpěnlivě stěžoval na ztrátu své ženy, že Hospodin vyslal skupinu andělů aby ji přivedli zpět do Edenu. Nikdo z nich ji však podle legendy nenašel, jednoduše zmizela někde v nebi. Bůh tedy rozhodl, že je třeba Lilith nějak potrestat, koneckonců ji stvořil spolu s Adamem a neměla mu tedy co utíkat. Proto od té chvíle muselo denně zemřít tři sta jejích dětí?!
    V tomto okamžiku navazuje legenda opět na Genesis s příběhem o stvoření Evy z Adamova „žebra“. Nebiblická legenda o Lilith možná vysvětluje verš Genesis 1, 27, kde se mluví o „současném stvoření muže a ženy“, přičemž o něco dále se v bibli tvrdí, že „Eva spatřila světlo světa teprve dost dlouho po Adamovi“.
    Následuje již známý příběh o požití zakázaného ovoce a následném vyhnání z ráje. Z bible se dovídáme relativně málo o životě prvního lidského páru po opuštění Edenu, naštěstí existují některé podrobnější mimobiblické mýty. Podle legendy o životě první Adamovy ženy byl náš praotec přinucen žít sto třicet let s Lilith. Z tohoto svazku vzešli mnozí obři a démonické bytosti. Je dost pochybné, zda se svou první manželkou musel být skutečně sto třicet let. V biblických i mimobiblických textech nalezneme řadu podivných čísel a časových údajů. Podle knihy „Život Adama a Evy“ měl první člověk žít s Evou osm let než se jim narodil první syn. Podle Mojžíšovy apokalypsy uplynulo od vyhnání z Edenu celých osmnáct let a dva měsíce, a teprve poté porodila Eva dva syny!
    Je celkem lhostejné, jak dlouho žil Adam s Lilith, a možná společně s Evou. Důležité je, že spolu založili zcela jinou „lidskou rasu“. Je také jasné, proč se církev nezmiňuje o některých existujících legendách o Adamově životě, a také to, proč je nepřejala do bible. Bůh stvořil Adama a Lilith, kteří spolu nějakou dobu žili (130 let?!) a přivedli na svět jakési obry a démony. Žena se však protivila svému muži a potažmo i stvořiteli, uprchla, a Hospodin ji ani s pomocí andělů nedokázal přivést zpět! Proto dal vzniknout Evě! Není zcela jasné, jestli Adam žil s Lilith pouze v ráji, nebo i po vyhnání z něho, či zda měl v jednu dobu dokonce dvě manželky! A pak věřte církevnické bibli...