Adam byl asi černoch!

08.12.2013 20:45

        Obvyklým nástrojem pro rekonstrukci lidského rodokmenu byly pro přírodovědce dlouhou dobu nástroje pozůstávající ze štětce a lopatky. S příchodem nových vědeckých poznatků se stále častěji dostává ke slovu technika a genetika. Na cestu pátrání po genetickém původu lidstva se vydal i Američan Wallace. DNA v jádrech mužských a ženských buněk se dá porovnat s mnoha minulými generacemi a tak stanovit případné příbuzenské vztahy. Nové výzkumy prokázaly, že existuje ještě další DNA, tzv. mitochondrie, která se dědí pouze v ženské linii a nesměšuje se s dědictvím po otci. Wallace porovnal tuto DNA u více než osmi set žen a dospěl k výsledku, že na základě zřetelné podobnosti mitochondrií musely mít všechny ženy jedinou pramáti!
    Další Američan Brown se pokusil datovat pramatku Evu. Použil k tomu dvacet jedna žen z různých oblastí světa a různých ras. Po vyhodnocení dospěl k závěru, že společná předkyně zkoumaných žen musela žít před 300 000 až 180 000 lety v Africe! Biblická Eva se stává reálnou postavou!
    Na Browna navázala Američanka Cannová z Kalifornské univerzity v Berkeley. Pokusnými osobami bylo tentokrát sto čtyřicet sedm žen z různých zemí a ras. Cannová došla k podobnému výsledku jako Brown. Eva žila - a to zhruba před 150 000 až 300 000 lety. Nejpravděpodobněji před 250 000 lety.
    Cannová si přizvala na pomoc Stonekinga a Wilsona a pokračovala dále. Odebrali DNA sto padesáti žen z USA, jejichž předci pocházeli z Afriky, Evropy, Asie, a Blízkého východu. Aby byl výsledek ještě přesnější, prověřili rovněž DNA domorodé populace z Nové Guineje a Austrálie. Tento jedinečný projekt přinesl udivující výsledky! Všechny ženy, nebo lépe řečeno jejich DNA, pocházely z jedné pramatky, která musela žít před 140 000 až 290 000 lety v Africe! Podle moderní genetiky tedy Eva opravdu existovala! Všechny ženy v sobě již 300 000 let nosí mitochondrie pocházející právě z „Evy“..!
    Zdá se tedy, že biblická legenda byla potvrzena. Jak již víme, starozákonní mýty popisují stvoření Evy v Edenu. Je tu však jeden problém. Některé náznaky nasvědčují tomu, že by se zahrada mohla nalézat v jižní Mezopotámii. Ovšem výzkumy označují za jedinou možnou vlast naší pramáti Afriku! Dříve než si vezmeme k ruce staré texty a pokusíme se v nich nalézt možné řešení, musíme si položit ještě jednu otázku: Jak to bylo s Adamem, Eviným mužem a podle bible naším praotcem? Žil také, nebo ne?
    Podobně jako mitochondrie přenášené z ženy na její dcery, stejně tak se z otce na syna přenáší tzv. chromozom Y. Genetik Hammer z Tucsonské univerzity v Arizoně přinesl důkaz, že existovala jak pramáti Eva, tak praotec Adam.Vědátoři se pokoušeli prověřit části chromozomů u padesáti mužů z celého světa, a také čtyř šimpanzů. Výsledek byl obdivuhodný! Všichni evropští, afričtí, australští a japonští muži pocházejí z jednoho předka! Z průzkumu vyplývá, že „Adam“ musel žít před 188000 lety! Asi už neudiví, že stejně jako Eva, i Adam musel žít v Africe ve stejné době, tedy před 300 000 až 150 000 lety! Chromozom Y dnešních mužů tedy pochází z jediného prapředka. A Hammer k tomu říká: „V té době sice žily jistě i jiné mužské bytosti, ale po světě se tenkrát pohyboval i barevný muž, jehož dědictví se přenáší dodnes“.
    Adam byl tedy černoch! Sumersko-babylonské mýty říkají právě stvořeným lidem „černé hlavy“, nebo „černohlaví lidé“! Odkud věděli prastaří obyvatelé Mezopotámie, že první člověk měl černou barvu pleti? Dnešní vědátoři pokládají za místo vzniku člověka jihovýchodní Afriku. Genetika je přesně stejného názoru. Podle Genesis byla zahrada v Edenu založena východně od místa Adamova zrození, čili Adam se narodil západně od Edenu. A Afrika leží na jihozápad od Mezopotámie!
    Stvořil tedy bůh člověka v Africe? Z bible se to jednoznačně nedozvíme, a také jiné údaje jsou rozporné. Ve starozákonních legendách není psáno kam přesně se člověk po vyhnání z ráje uchýlil. Z toho, že Bůh uzavřel východní bránu můžeme usuzovat, že člověk odešel směrem na východ, ale jisté to není.
    Několik zajímavých podrobnosti o vypuzení lidí najdeme v apokryfních knihách. Prvotní hřích a následné události jsou uvedeny se zvláštní poznámkou: „Za úplňku čtvrtého měsíce opustil Adam se svou ženou zahradu Eden a usídlil se v zemi Elda, v zemi svého stvoření“.
    Bůh vysadil zahradu východně od místa Adamova zrození, proto je oprávněná domněnka, že se první člověk vydal na západ. Tedy tam, kde spatřil poprvé světlo světa. Apokryf o stvoření Adama a Evy ale říká něco jiného: „Adam vzal Evu a hocha a odešel na východ“.
    Podle Genesis odešel potrestaný muž se svou manželkou zpět do své pravlasti. Teprve zde, po vyhnání z Edenu, porodila Eva děti a lidstvo se začalo rozmnožovat. Apokryf se ale zmiňuje o synovi, který se narodil již v Edenu, což ale žádný jiný spis nepotvrzuje!
    Nicméně je zřejmé, a moderní genetika to potvrzuje, že Adam a Eva skutečně existovali. Údajně žili v Africe, západně od Edenu. Ze sumerských mýtů vyplývá, že prvním člověkem byl černoch, a přesně to prokázala i dnešní genetika! Až na tu podezřelou shodu v závěrech genetických badatelů. Ono se totiž ve shodách mezi vědátory vždy skrývá nějaké čertovo kopýtko. Třeba že to tak někomu pasuje do krámu. A teď si vyberte...