A stvořen byl v nebi...

08.12.2013 20:54

    Sumerské legendy jsou ovšem zajímavé ještě něčím jiným. Zanechaly nám zprávu o „komoře stvoření“ - duku -, která se nacházela někde v nebi. A v ní měli být stvořeni první lidé! I některé jiné legendy se zmiňují o stvoření na nebesích. Některé apokryfy a korán umísťují do nebes dokonce celý Eden! Sečteno a podtrženo člověk byl stvořen „bohy“ v nebi, pak byl přenesen na zemi, o něco později se dostal do Edenu, a po vyhnání byl odeslán do země svého stvoření, země Elda, přičemž se nejspíše jedná o pozemský kraj jeho původu. Byla jím Afrika?
    A nebo existoval jeden člověk z nebes a jeden pozemský, což tvrdí „První list Korintským 15, 47,“, nebo byl člověk do Afriky přenesen teprve po svém vzniku a až poté ho Bůh usídlil v Edenu. Sumerové po sobě zanechali zajímavý text podporující domněnku, že první lidé žili nejprve v Africe, pak v Edenu, a pak znovu v „zemi svého stvoření“. Mezopotamské mýty se zmiňují o povstání „nižších bohů“, kteří museli vykonávat těžkou práci. To byl také důvod, proč byl stvořen první člověk - dělník, služebník. Měl robotovat místo bohů. Bůh Enlil stvořil černohlavé lidi aby převzali práci zástupu jemu podřízených bohů. Na stvoření člověka se podílel i jeho nevlastní bratr Enki, prvorozený syn boha Ana - vládce Nibiru. Enki také zřejmě jako první použil proti lidem násilí.
    Ona podivuhodná země, ve které byl podle legendy stvořen člověk, nebo kde přinejmenším žil před svým odchodem do Edenu, bývá často nazývána Ab.zu, což znamená hluboké tábořiště, akkadsky aosu. Podle vědátorské historické interpretace se má jednat o říši mrtvých, ale tato už od pohledu nesmyslná teorie má mnoho odpůrců. Ab.zu je podle babylonských legend jakýmsi „pramořem“, z něhož povstal život. Nejde jednoznačně určit co by to mohlo znamenat. Co může znamenat „nebe nahoře, nebe dole“, nebo „vodstva nahoře, vodstva dole“?
    Američan Sitchin se pokusil prokázat, že Ab.zu je pobřeží jihovýchodní Afriky. Něco by na tom být mohlo, vždyť některé babylonské a sumerské legendy se zmiňují o tom, že bohové cestovali do Ab.zu přes moře. V legendách jsou navíc zmíněny i cestovní časy, a podle nich by se Ab.zu mohla v Africe nacházet. Jistý, bohužel velmi poškozený mezopotamský text, obsahuje zprávu o sporu mezi božskými bratry Irou a Mardukem. Marduk chtěl podle legendy po hádce letět do Ab.zu, a sice přes vodu. Jsou zde uvedeny i vzdálenosti - a hodí se přesně na vzdálenost Mezopotámie od Afriky! A kde žili lidé po svém vyhnání? V zemi Elda, západně od Edenu. Zde se začalo lidstvo definitivně množit. Mýty potvrzují také někteří vědátoři, i podle nich je třeba počátek lidstva hledat v Africe.
    Rozpory přesto zůstávají. Starozákonní legendy označují Adama za pozemskou bytost, stvořenou z prachu země, ale apokryfy, mýty jiných národů spolu s koránem, kladou místo vzniku člověka do nebes. Navíc se zdá, že existovali dva „Adamové“. Jeden nebeský, který po prvotním hříchu odešel na zemi, neboť ráj byl také v nebi. A druhý pozemský, který po vyhnání ze zahrady žil v zemi svého stvoření. Tudíž by potom existovaly také dva ráje, pozemský a nebeský.
    Zřejmě se již nepodaří přesně vyložit co se tehdy událo. Ani kdy se to událo... Nicméně pokud bychom současný počet lidstva podrobili přibližným matematickým propočtům možných přírůstků, možná bychom k nějakým, třeba i šokujícím závěrům došli. Třeba že dnešní svět je opravdu starý pouhých nějakých sedum tisíc let... A pokud se týká toho tvoření, i přes existují náznaky stoprocentně místo, ani dobu Adamova stvoření lokalizovat a určit nelze. A o tom, co se tenkrát přihodilo, možná ledacos tušíme, ale pouze tušíme...