A proč to?

05.02.2015 04:55

    To, co dnes tato společnost prožívá, není v podstatě vůbec nic nového. Podobné, či obdobné jevy charakterizovaly v závěrečné fázi už římské impérium, když se senátoři dohadovali které neřesti mají být legalizovány zákonem, a ne co se děje uvnitř hradeb, či před branami. Rozdíl mezi zánikem antiky a dneškem však podle některých názorů spočívá v tom že dekadenci, degeneraci, a bídné charakterové vlastnosti jimiž dnešní Homo sapiens tak bohatě oplývá, cíleně podporují ne sami čím dál více zparchantělí jedinci společnosti, ale jakési „temné síly". Záleží ovšem na tom co je pod pojmem „temné síly“ myšleno.
    „Co dříve bylo bezpráví, hřích a hanba, to dnes bezmála chvály hodné jest... Pravda, ta dnes potlačena, moudrá slova nikdo slyšet nechce. Lež však zato přizdobena Přísahou se ohání..." Tato slova napsal Johann Walter (1496-1570) ve svém díle nazvaném Tricina. S energií, která by byla hodnější ušlechtilejšího cíle, se veškeré úsilí upíná ke snaze vytvářet ještě lepší a pohodlnější metody uspokojování nedůležitých potřeb, po nichž veřejnost doslova lační. A to jen proto aby si nevšimla, jak velice je tato společnost posedlá duchem kšeftaření, že se až odmítá postavit proti hrozivým vývojovým tendencím. Tyto snahy už podle mnohých přinášejí „úspěch". Podle názoru kritiků to dokazuje mizení peněz daňových poplatníků a plýtvání jimi, narůstající armáda nezaměstnaných, vytváření vrstvy privilegovaných, korupce politiků, likvidace klasické rodiny, likvidace selského stavu, takže dnes už je samozásobování z vlastní země zhola nemožné, likvidace klasické školy, podstatné omezování veřejných služeb (železnice, pošty a zčásti i policie), zánik solidarity, choré zdravotnictví, neúčinný boj se zločinností, brutalita slova, řeči i písma, napomáhání k agresi, násilí a válce, výchova k násilí pomocí podprahových sdělení v médiích a zábavním průmyslu, znevýhodňování domácího obyvatelstva a bezúhonných občanů, a zadlužování státu. Zkrátka nedemokratická, nemírumilovná, nelidská, nesmyslná a bezbožná společnost, představovaná prominenty, elitami a zástupci lidu kteří zastupují cokoliv, jen ne zájmy svých voličů.
    Přesně tak to říkají „normální občané", nicméně to jsou fakta a jevy, které určitě vidíte i vy sami. Zde je několik z nich, abyste si mohli sami udělat obrázek. Namísto aby byla globalizace účinně regulována a zamezovalo se jejím nejkřiklavějším projevům, právě ty se podporují a cíleně prosazují. Důsledně jsou omezovány, nebo dokonce rušeny železniční tratě, zatímco individuální doprava hrozí kolapsem, a občané tráví celé hodiny v dopravní zácpě. Lidé dodržující zákon jsou systematicky odzbrojováni a občané se s příchodem tmy uchylují do svých domů, aby unikli narůstajícímu násilí; Policii jsou svazovány ruce, zatímco děti se stávají kořistí obchodníků s drogami; Schopní a činorodí jsou důsledně nuceni do studia které se hodí pro neschopné. Tyto příklady by měly stačit aby bylo jasné, co podle mnoha lidí zapáchá. Mnoho lidí obzvláště hněvají „recepty" které pro nás mají připraveny vedoucí političtí představitelé, údajně abychom dokázali zvládnout výzvy budoucnosti, protože nám prý nic jiného nezbude. Říkají nám, že za budoucnost by měli převzít odpovědnost sami občané. Stát je přetížený, jelikož stále víc a víc plní úkoly na které by mu většina daňových poplatníků, kdyby ovšem mohla, odepřela peníze. Musíme se proto postarat sami o sebe a zajistit se na roky kdy nám bude ve vyšším věku ubývat sil, takže máme peníze ukládat tak aby ve stáří vynášely úroky. Tato rada je pro mnohé záhadou, vždyť ani odborníci nedovedou říci jak lze peníze dlouhodobě s jistotou uložit.
    Nicméně máme věřit, že odložené peníze „pracují" za nás. To znamená je někde investovat, něco se pak za co nejméně peněz vyrábí, a pak se v co největším množství prodá tak draho jak jen to jde. Protože produkce probíhá většinou v levné cizině, jsou lidé u nás propouštěni a zároveň klesají mzdy těch, kdo ještě práci mají. To má osudové následky, vždyť bychom tudíž měli kupovat co nejvíce v cizině vyrobené zboží, a zároveň co nejvíce ukládat. Když totiž nekupujeme, nedostaneme žádné úroky z uložených peněz. Když kupujeme hodně, nemáme zase peníze abychom si vytvářeli rezervy. Když vyděláme málo, můžeme sice dosáhnout dobrých úroků, ale zase nemáme peníze ani na nakupování, ani na investování. Jistým řešením by bylo, kdybychom byli všichni velice bohatí, abychom mohli zároveň nakupovat, investovat a nepotřebovali bychom mzdu. Protože toto řešení je zaprvé nemožné, a za druhé příliš všední, vládnoucí garnitura jej většinu voličů ušetří. Místo toho jim dovolí, aby se vzdali materiálního blahobytu, který pak zůstává vyhrazen jen nemnohým.
    Pokud se nad tímto garniturním „doporučením“ alespoň některý jen trochu myslící jedinec, těžko lze pak někomu zazlívat, že ho podobná cynická „doporučení" urážejí, a že je to podle něj úplně stejné jako kdyby ti, kteří při potápění lodi „urvali“ dobré místo s možností přežití na záchranném člunu a doporučovali nešťastníkům, pro něž místo ve člunu nezůstalo, aby co nejvíc šlapali vodu. A komu se to zdá přehnané, nechť se podívá do míst kde lze globalizaci, a s tím spojený tlak na mzdy přinejmenším tušit...